Hlavní obsah

Národní muzeum se na pět let uzavřelo, projde kompletní rekonstrukcí

Aktualizováno

Ve čtvrtek naposledy mohli lidé navštívit historickou budovu Národního muzea v Praze, než bude kvůli opravě uzavřena. Rekonstrukce potrvá pět let a budou během ní vytvořeny nové výstavní prostory v suterénu, vyhlídka v kopuli a tunel spojující historickou budovu s objektem bývalého Federálního shromáždění. Poslední den přišlo do staré budovy 16 000 lidí.

Oprava Národního muzeaVideo: Novinky

 
Článek

Poslední den byla otevírací doba mimořádně prodloužena do 20:00 a vstupné naopak zkráceno na 0 Kč. V poslední den čekalo na návštěvníky také několik překvapení. O hudební atmosféru se postaral DJ, který namixoval klasickou hudbu především skladatele Antonína Dvořáka, kterému je věnována současná výstava v Českém muzeu hudby.

V Pantheonu se promítají filmy o expozicích Národního muzea, ve foyer pracovníci z jednotlivých objektů muzea lákají na další expozice. Představen byl i projekt speciálních muzejních pasů.

Vedení muzea slibuje, že po opravě budova nabídne větší komfort, lepší zázemí i modernější výstavy. Pantheon v prvním patře bude i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. Ve druhém patře vznikne interaktivní centrum pro studenty a mládež. Vylepšení se dočká jak zázemí pro návštěvníky, tak pro badatele.

Z kopule bude výhled na Prahu

Zastřešené nádvoří po pravé straně budovy nabídne stálou expozici, kde budou zavěšeny velkorozměrové exponáty, případně vzácné sochy a monumenty ze sbírek muzea.

Pantheon v prvním patře bude, tak jako před rekonstrukcí, i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. Ve druhém patře ve sloupovém sále vznikne interaktivní centrum pro studenty a mládež. Na závěr prohlídky bude možno vystoupat do kopule, odkud zájemci uvidí panorama historického centra města Prahy a Pražského hradu.

Pracovníky čeká před samotným zahájením rekonstrukce ještě poslední úkol - vystěhovat  zbývající exponáty a sbírkové předměty.

Reklama

Související témata:

Související články

V Divácké ceně Práva vede Nickyho rodina

Diváci karlovarského festivalu ve středu opět zdramatizovali Diváckou cenu Práva. Tabulku vede snímek Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče, který své poslední...

Rock for People letos vsadil na několik es

V minulých letech se na festivalu Rock for People zpravidla stávalo, že v programu byla jedna velká hvězda, která svou slávou předčila ostatní a dávala...

Výběr článků

Načítám