Hlavní obsah

Ringo to dokázal. S malou pomocí přátel

Novinky, Stanislav Dvořák

Bývalý člen Beatles Ringo Starr se ve středu zastavil v pražském Kongresovém centru, aby českému publiku připomněl staré časy. V Praze byl se svým All Star Bandem poprvé a s jeho pomocí odehrál velmi dobrý koncert.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ringo Starr

Článek

Je jasné, že většina posluchačů přišla na koncert proto, aby viděla na vlastní oči Ringo Starra, živoucí doklad slavné hudební historie. Na koncertě ovšem ani tolik nešlo o to, co zpíval ex-člen Beatles (jako sólo zpěvák je nanejvýše standardní), ale o tu zvláštní sestavu muzikantů, kterou dal dohromady.

Většina repertoáru ani s Beatles nesouvisela, muzikanti představili své vlastní písně jako Hang on Snoopy, Dream Weawer, Free Ride a Frankenstein. Možná to skalním příznivcům Brouků nevyhovovalo, ale koncertu to celkově prospělo. K vrcholům show, neboli k "magic moments", jak řekl sám Ringo, patřil vstup amerického rockového a bluesového multiinstrumentalisty Edgara Wintera, který se lehce odchýlil od formy jednoduché písně a přidal jazz-rockovou divokost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ringo Starr

Výborně zpíval basák Richard Page (kapely Mr. Mister a Third Matinee) a ukázku klasických rockových kytarových sól 70. let přidal americký kytarista a zpěvák Rick Derringer (hrál s bluesmanem Johnny Winterem, Edgarem Winterem a skupinou Steely Dan). Jeho styl asi nelze označit za úplně unikátní, ale je velmi zručný a v kontextu této skupiny stoprocentně funkční.

Z písní, jež souvisí přímo s Ringem nebo Beatles, zazněly Yellow Submarine, I Wanna Be Your Man, Boys, Photograph, kterou napsal s Georgem Harrisonem v roce 1973, nebo With a Little Help From My Friends.

Ringo se často stahoval za bicí, ale v závěru se samozřejmě musel vrátit do role frontmana. Kdo jiný by také měl zanotovat nádhernou With a Little Help from My Friends, kterou si zpíval celý sál.

Ringo dokázal vyvolat milou retro atmosféru, pak ale trochu nemile překvapil, když po krátké Give Piece a Chance odběhl z pódia a i přes nadšení fanoušků bez přídavku ukončil koncert.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám