Hlavní obsah

Konec Buju Bantona: nejdřív Grammy, pak 10 let vězení

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéra reggae zpěváka Buju Bantona se hroutí. Ačkoliv byl právě na vrcholu a na jaře dostal Grammy za album Before the Dawn, americký soud ho teď poslal na deset let do vězení kvůli drogám.

Článek

Buju Banton se podle soudu měl podílet na velkém obchodu s kokainem v roce 2009. Snažil se hájit tím, že se jen tak vytahoval a ve skutečnosti žádný obchod neuskutečnil. Žaloba připustila, že zpěvák na celé transakci nevydělal ani dolar, ale stejně je ve zločinu pořádně namočen.

Policie má k dispozici audio a video nahrávky, kde o drogách mluví s nastrčeným informátorem. Byl proto odsouzen za spiknutí, za držení drog s úmyslem distribuce a držení střelné zbraně. Jediný, kdo na obchodu vydělal, byl nakonec onen „práskač“, který podle informací BBC dostal odměnu 50 000 dolarů.

Zpěvák se choval velmi naivně, např. se nechal natočit na video, jak ochutnává kokain v jednom skladu na Floridě. Navíc je už dlouho znám svým agresivním vystupováním a drogovými skandály.

Vztekloun a "tlouštík"

Buju Banton ("tlouštík" Banton) se ve skutečnosti jmenuje Mark Anthony Myrie a narodil se ve velmi chudé oblasti Jamajky. Už jako dvanáctiletý se pokoušel veřejně vystupovat a v patnácti natočil svůj první nečekaný hit Boom Bye Bye, který bohužel předznamenal zpěvákovo problematické chování v budoucnu. Písnička totiž šířila nenávist proti homosexuálům a s tou se Buju netají ani dnes.

Buju se stále více prosazoval v devadesátých letech, kdy vydal desky Stamina Daddy, Mr. Mention, Voice of Jamaica, Til Shiloh a Inna Heights. Podařil se mu husarský kousek, když v roce 1992 překonal rekord Boba Marleyho ohledně počtu hitů na čele hitparády během jednoho roku.

Stal se mezinárodní hvězdou a spolupracoval třeba s legendárním Tootsem Hibbertem nebo s Morgan Heritage, Stephenem Marleym a Rancid. Také ale dostal "padáka" z prestižního festivalu WOMAD kvůli narážkám na homosexuály.

Na přelomu starého a začátku nového tisíciletí dostává první Grammy (alba Inna Heights, Too Bad a Friends for Life). Po roce 2000 se přiklání k rozumnějším politickým textům (Friends for Life) a podle mnohých komentářů se vzdal svého vzteklého přístupu, nikoliv však drog.

Reklama

Výběr článků

Načítám