Hlavní obsah

Kapela Mr. Big rozzářila Noc plnou hvězd v Třinci

Právo, Jaroslav Špulák

Devatenáctý ročník hudebního festivalu Noc plná hvězd proběhl v pátek a sobotu na fotbalovém hřišti Borek v severomoravském Třinci. Za střídavě slunečného i deštivého počasí mu přihlížely asi čtyři tisíce diváků, kteří měli možnost zhlédnout na dvou scénách vystoupení více než padesáti skupin, povětšinou tvrdšího rockového ražení.

Článek

Jednoznačným vrcholem bylo sobotní noční zastavení americké skupiny Mr. Big.

Dorazila ve vytříbené formě, v dobré náladě, s chutí odehrát slavné skladby z devadesátých let i ty méně známé z letošního alba What If…, a též s neovladatelnou snahou rozpohybovat fanoušky, byť se festival pomalu chýlil ke konci a oni už měli na určitou únavu právo.

Mr. Big tvoří čtyři mimořádné hudební i pěvecké individuality. Vede je charismatický vokalista Eric Martin, jenž v podstatě po celou dobu vystoupení nezazpíval chybně, a nadto mu ve vokálech výtečně asistovali zbylí tři spoluhráči.

Poctivý rock vonící zemitým blues

Vidět hrát na kytaru fenomenálního Paula Gilberta, který měl na uších sluchátka a do svých strun se pustil i s rozparáděnou bruskou v ruce nebo zuby, byl neskutečný zážitek, stejně jako přihlížet tomu, kterak Billy Sheehan trýzní prsty svou baskytaru a vyluzuje z ní zvuky i postupy, jež na českých hudebních festivalech obvykle nezní.

Za fotbalovým stadiónem Borek nad střechami sousedních Třineckých železáren často zářivě hoří oheň. Během sobotního vystoupení ovšem mnohem více zářila skupina Mr. Big.

Kvarteto z Los Angeles přivezlo poctivý rock, který voněl zemitým blues. Všechno, co na pódiu udělalo, bylo nezpochybnitelné, proto byl jeho koncert velkým zážitkem pro fajnšmekry i „kolemjdoucí“.

Festival letos svými solidními vystoupení oblažili i němečtí speedmetaloví Gamma Ray, hutní američtí rockeři Pro-pain, tradičně solidní domácí kapely Doga (jejíž zpěvák Izi během vystoupení seděl, neboť měl vážnou nehodu a je po operaci), Škwor, Kreyson či Rybičky 48.

Filmová přehlídka Noc humoru

Oživení dramaturgii akce dali inteligentním popem načichlí November 2nd nebo mejdanová parta Legendy se vrací, jež během třičtvrtěhodinového vystoupení naservírovala akustické verze světových rockových hitů.

Na festivalu se poprvé uskutečnila filmová přehlídka Noc hororu, jejímž vítězem se u odborné poroty stal snímek Seance.

V pátek se mohli dobrovolníci z řad diváků utkat v turnaji v thajském boxu. Na vítěze čekala odměna 100 piv, která se po zbytek pobytu na festivalu nesporně hodila.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám