Hlavní obsah

Legendární režisér Jurij Ljubimov odchází z Taganky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární ruský režisér Jurij Ljubimov se rozhodl odejít od souboru moskevského Divadla Na Tagance po konfliktu, který se rozhořel mezi ním a hereckým souborem během pátečního hostování v Praze.

Foto: Profimedia.cz

„Pohár přetekl, odcházím,“ řekl třiadevadesátiletý umělec, považovaný za nestora evropského divadelnictví.

Článek

Sám režisér to v sobotu oznámil po návratu do Moskvy v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti. „Pohár přetekl, odcházím,“ řekl třiadevadesátiletý umělec, považovaný za nestora evropského divadelnictví.

Ljubimov se pohádal se členy divadelního souboru při páteční pražské generálce hry Bertolta Brechta Dobrý člověk ze Sečuanu. Ještě před zahájením generálky na Nové scéně, které byli přítomni novináři a studenti i profesoři českých divadelních škol, došlo ke konfliktu kvůli penězům. Herci se od Ljubimova dožadovali vyplacení honorářů a vyhrožovali, že v opačném případě se na scéně neobjeví. Ljubimov jim nakonec peníze dal a představení, které skončilo o půlnoci, mělo velký úspěch.

Konflikt sledovala stovka lidí na scéně Národního divadla

„Abych se vyhnul skandálu a ostudě, dal jsem jim peníze stanovené ve smlouvě. Herci si vzápětí začali rozdělovat částku, a to si vyžádalo hodně času,“ postěžoval si agentuře režisér, který je zakladatelem legendárního divadla.

Upozornil zároveň na to, že konflikt při generálce na Nové scéně Národního divadla sledovala asi stovka lidí, včetně českých kolegů. „Stali se nucenými svědky malicherného vyřizování účtů,“ poznamenal.

Trpkost v mysli slavného režiséra zůstala a po návratu do Moskvy nešetřil tvrdými slovy. „Potvrzuji své konečné rozhodnutí – odcházím,“ řekl ruským novinářům. „Nechci s tímto kolektivem dál pracovat. Mám dost toho darebáctví, ponižování, neochoty pracovat a jen brát peníze.“ Česká strana komentovala incident v ruském souboru zdrženlivě. Zástupce Nové scény Jan Plíhal řekl, že žádné informace o konfliktu nemá.

Jeho inscenace patří do zlatého fondu ruského divadelnictví

„Osobně jsem nic nezaznamenal. Divadlo je ale vypjaté prostředí. Když se inscenace převáží z Ruska do Evropy, jsou s tím spojené určité problémy. Věřím, že nešlo o nic zásadního,“ uvedl.

Ljubimov Divadlo Na Tagance založil a přes pokročilý věk je dodnes považován za jeho ústřední postavu. V divadle režíroval na padesát inscenací, z nichž mnohé patří do zlatého fondu ruského divadelnictví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám