Hlavní obsah

Pražské Quadriennale zve na scénografické umění ještě dva dny

Právo, far

Mezinárodní přehlídka scénografie a divadelního prostoru Pražské Quadriennale (PQ) končí tuto neděli. Návštěvníky láká na umění scénických i světelných designérů, architektů nebo výtvarníků na mnoha místech české metropole.

Článek

Kromě národních prezentací ve Veletržním paláci je zajímavým zážitkem projekt Intersekce, odehrávající se na piazettě Národního divadle. Najdete zde třicet bílých boxů s nejrůznějšími instalacemi, projekcemi a živými performancemi.

V útrobách labyrintu vystavuje fotograf Bohdan Holomíček nebo výtvarník Josef Bolf, netradiční je performance s názvem Stage Matrix III od Markuse Schinwalda, atraktivní také Svatyně Bretta Baileye.

Své umění představují také britský umělec a spisovatel Nathaniel Mellors, rusko-americká umělecká dvojice Ilya a Emilia Kabakovovi nebo respektovaný tanečník a choreograf Josef Nadj.

Za návštěvu stojí ve Veletržním paláci expozice extrémní kostým, která pojímá toto umění z jiné strany – vystaveny tu jsou kostýmy z ledu, nábojnic nebo odpadků.

Pražské Quadriennale už rozdalo ceny. Zlatá triga poputuje do Brazílie. „Zprostředkovává živou esenci národní identity a ducha invence a tvořivosti, kterým Brazílie žije,“ odůvodnila porota. Zlaté medaile získali v dalších sedmi kategoriích divadelníci z Chorvatska, Lotyšska, Maďarska, Nového Zélandu, Mexika, Řecka a Norska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám