Hlavní obsah

Zemřel herec Peter Falk, představitel detektiva Columba

Novinky, alt, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 83 let zemřel ve čtvrtek herec Peter Falk, představitel známého televizního detektiva Columba. Jeho smrt v pátek potvrdila rodina, oznámila americká média.

Článek

Falk zemřel ve čtvrtek v noci v rodinném domě v Beverly Hills.

Rodina odmítla sdělit příčinu smrti. Herec nicméně trpěl demencí a Alzheimerovou chorobou, což potvrdila jeho adoptivní dcera Catherine Falková, která marně u soudu usilovala získat otce do svého poručnictví. To nakonec předloni soud přiřkl hercově manželce Sheře. Kromě Catherine pár adoptoval také dceru Jackie.

Foto: Profimedia.cz

Petr Falk v roli poručíka Columba

Peter Falk se narodil v roce 1927 v New Yorku, jeho rodiče pocházeli z Evropy. S herectvím se poprvé setkal ještě jako náctiletý na letní škole, hercem se však stal, až když mu bylo téměř 30 let.

Nejprve krátce po světové válce sloužil rok a půl v námořnictvu jako lodní kuchař, pak vystudoval politologii. Chtěl pracovat pro ústřední zpravodajskou službu CIA, ale nepřijali ho, takže se stal úředníkem ve státě Connecticut, kde začal s amatérským divadlem. Když ho jeho učitel přesvědčil, že má talent, dal výpověď v práci a vrátil se do New Yorku. Na Broadwayi debutoval v roce 1956.

Foto: Profimedia.cz

Petre Falk jako poručík Colombo

Nejvíce se proslavil jako inspektor Columbo ve stejnojmenném detektivním seriálu. Role mu vynesla čtyři ceny v soutěži Emmy. Za poručíka, který proslul béžovým pršipláštěm a "hloupými" otázkami pokládanými podezřelým z vraždy, dostal v roce 1973 i Zlatý Globus.

Detektiv Columbo
Postava detektiva se objevila ve filmu v roce 1968, film byl úspěšný a vznikl podle něho seriál, který se vysílal od roku 1971. Vysílal se sedm let a pak opět od roku 1989. Roli získal právě Falk.Poručík Columbo se stal legendou především díky stále stejným metodám vyšetřování. Nejenže nosil béžový ošuntělý plášť, ale také působil přihlouple, takže podezřelí se často prozradili. Pokládal jim zdánlivě bezvýznamné otázky a ve dveřích se na odchodu vždy otočil se slovy: promiňte, ještě maličkost, a položil otázku pro vyšetřování nejzásadnější.

Falk byl také dvakrát nominován na Oskara - v roce 1961 za roli ve filmu Vražda na předpis a hned v roce následujícím za Kapsu plnou zázraků. Zahrál si i ve slavném filmu Nebe nad Berlínem.

Falk měl téměř celý život jedno oko skleněné, neboť mu lékaři v jeho třech letech museli odstranit nádor.

Foto: Profimedia.cz

Peter Falk na snímku z roku 2007

Reklama

Výběr článků

Načítám