Hlavní obsah

Vojta Dyk a Kryštof Hádek: Podraz po česku

Právo, Věra Míšková

Komedii Signál, jejíž scénář je vystavěn na podobném principu jako legendární Podraz, začne v létě točit režisér Tomáš Řehořek s mimořádně atraktivním hereckým obsazením hlavních rolí: Vojta Dyk a Kryštof Hádek ztvární dva sympatické mladé muže, kteří si v zapadlé české vesnici pohrají s lidskou chamtivostí tak, aby sami přišli k penězům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Společně v jednom filmu si Vojta Dyk a Kryštof Hádek zahrají poprvé.

Článek

Scénář napsal už před pěti lety Marek Epstein a vtipně v něm rozehrál komediální zápletku, která má překvapivě reálný základ. „Podraz je náš, český, ale výchozí situaci jsem si dovolil importovat ze svého pracovního pobytu v deltě Dunaje,“ říká scenárista.

A dodává: „Ve vesnici, kde jsme byli ubytováni, stála řada zchátralých domů, a pak jeden luxusní, zářící, nad nímž se tyčila anténa známého francouzského operátora. V tom domě bydlel starosta a náš průvodce naznačoval, že svého času přineslo rozhodování, na čí pozemek vysílač umístit, velkou roztržku,“ říká Epstein.

Jiří Menzel v roli vědce

A tak i ve scénáři Signálu rozčeří poklidnou idylu rázovité české vesničky příchod dvou mladíků, kteří hledají nejlepší místo pro instalaci nového mobilního vysílače. Poté, co se místní obyvatelé dozvědí o velmi zajímavé odměně pro majitele pozemku, na kterém bude vysílač stát, se mezi nimi rozpoutá bitva, a to s použitím povolených i nepovolených zbraní. Ještě nad touto bitvou se však vznáší otázka, co jsou ti dva vlastně zač, a zda vůbec budou s to naplnit očekávání…

„Baví mě téma Signálu a upřímnost, s jakou je podáno,“ říká Řehořek, který má za sebou film Proměna, dokudrama Piko a černou komedii Czech Made Man.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Tomáš Řehořek

„Když se vcítím do role diváka, tak si to užívám, mám úsměv na tváři skoro celou dobu, když to čtu. A nejen kvůli scénáři, ale teď už taky díky celkovému hereckému obsazení, o kterém se mi ani nesnilo,“ říká režisér, který pro role místních obyvatel získal například Bolka Polívku, který prý bude hrát hodného hospodského, Karla Rodena jako zlého sedláka a Jiřího Menzela pro roli stárnoucího vědátora.

„Jiří Menzel už dlouho nehrál, a když jsme přemýšleli, kým tu postavu obsadit, napadlo nás, že je pro ni jako stvořený,“ říká producent filmu Tomáš Hoffman a dodává:

„S Jiřím Menzelem je tu ještě jedna spojitost navíc: scénář Signálu má hodně společných znaků s jeho filmem Vesničko má středisková, a já doufám, že režisér s herci mu dokáží právě její šmrnc vdechnout.“

Dyk a Hádek poprvé spolu

Vojta Dyk a Kryštof Hádek – jeden dlouhán, druhý vzrůstem spíše malý – se na plátně setkají poprvé. Oba jsou úspěšní a charismatičtí herci, Hádek se zapsal do povědomí diváků především jako mladý pilot v Tmavomodrém světě, hrdina obou Bobulí a v roce 2009 získal Českého lva za hlavní roli ve filmu 3 sezóny v pekle.

Dyk je jedním z nejzaměstnanějších a nejpopulárnějších mladých umělců současnosti, má fanoušky jako člen skupiny Nightwork i jako hlavní mužský hrdina nejúspěšnějšího filmu loňského roku Ženy v pokušení.

„Je to taková introvertní road movie. Na její natáčení se velmi těším, protože tam jsou takoví herci, jací tam jsou, ten scénář je fakt dobrý, a bude se točit v rodném kraji Jaroslava Haška – přímo v Lipnici nad Sázavou,“ říká Dyk, jehož otec Radko Pytlík je mimo jiné nejvýznamnější český haškolog.

Hádek zase rád střídá žánry. „Signál je pro mě možností vrátit se po dramatické roli ke komedii. Moc se mi líbil scénář, zajímá mě práce s režisérem Tomášem Řehořkem a těším se na setkání s Vojtou Dykem a ostatními,“ říká herec, a svou i Dykovu postavu charakterizuje jako dva chytráky, kteří schopnost komunikovat s lidmi využívají pro vlastní obohacení.

Producentem bude Tomáš Hoffman

Další v mladé filmařské partě bude posluchačka DAMU Eva Josefíková, kterou jsme viděli už v Řehořkově Piku a v nejnovější pohádce Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. O své postavě říká: „Je to dívka, která se s ničím moc nepáře, takže se nebude párat ani s těmi dvěma, kteří přijdou do vesnice.“

Tomáš Hoffman, který patří k nejúspěšnějším českým producentům (Účastníci zájezdu, Roming, Nestyda, Kawasakiho růže, Ženy v pokušení, v létě přijdou do kin Muži v naději), plánoval Signál už dlouho.

„Začal vznikat ještě před Ženami v pokušení, ale protože je to komedie, která nemá žádný přívlastek a kde není žádný blbec, dávali jsme ji dohromady dlouho, aby opravdu všechno klaplo jak má – od výborného scénáře přes správného režiséra po herecké obsazení. Všechno se to podařilo, a věřím, že na výsledku to bude hodně znát,“ říká s důvěrou Hoffman. Premiéru plánuje na 16. února 2012.

Reklama

Související články

Fresh Film Fest bude ve znamení vzdoru

Osmý ročník Fresh Film Festu (FFF) se v Praze uskuteční od 24. do 28. srpna. Tématem mezinárodního festivalu zaměřeného na debutovou a studentskou tvorbu bude...

Výběr článků

Načítám