Hlavní obsah

Nové knihy - Kenzaburó Óe, Stephen King i Richard Doetsch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte-li odlehčené čtení na dovolenou, můžete sáhnout po novém vydání Kingova hororu Temná půle, napínavém příběhu o střetu dobra a zla Richarda Doetscha Zloděj temnoty, případně provokativních novelách Kenzaburó Óe Seventeen a Sexuální bytosti.

Článek

Kenzaburó Óe: Seventeen / Sexuální bytosti

Premiérový český překlad z tvorby Kenzaburóa Óeho přináší v jednom svazku dvě kratší novely, neméně provokativní než loni vydaná Soukromá záležitost.

Seventeen je příběhem středoškoláka, dospívajícího v Japonsku na přelomu 50. a 60. let 20. století, který těžce hledá cestu ze své osamělosti i své místo ve společnosti. Nepochopený sedmnáctiletý mladík, chronický onanista, nakonec nachází smysl své existence v extrémním pravicovém hnutí...

Román Sexuální bytosti pojednává o partě filmařů, která přijíždí z Tokia do přímořské vesnice natáčet experimentální film. Óe mistrně zachycuje rozpor mezi jejich divokým a nevázaným večírkem, plným sexu a alkoholu, a přísnou morálkou místní komunity rybářů...

Albatros Media – Plus, překlad Michael Weber, 192 str., váz., 249 Kč

Stephen King: Temná půle

V brilantní novele Temná půle jako by King čerpal námět ze svého života, kdy se proslavil jako autor nemilosrdných příběhů Richard Bachman a teprve poté mohl začít psát pod vlastním jménem o něco citlivější knihy.

Spisovatel Tad Baumont je obviněn ze série surových vražd. Prohlašuje sice, že je nevinen, začíná však tušit, že svými bestsellery, plnými násilí a krve, přivolal na svět vtělení zla. To podepisuje své zločiny Tadovými otisky prstů a nedá se už jen tak zahnat zpět do zásvětí...

Beta, nové vydání, překlad Linda Bartošíková, 464 str., váz., 269 Kč

Elizabeth Gaskellová: Cranford

Nejznámější román slavné anglické spisovatelky 19. století Elizabeth Gaskellové Cranford vychází poprvé v českém překladu.

Děj románu je vlastně sledem rozmarných epizod ze života Mary Smithové a jejích přítelkyň, staropanenských sester Matty a Deborah Jenkynsových. Scéna je zalidněna humorně pojatými postavami - jmenujme jen Betty Barkerovou, která miluje svou krávu, jako by to byla její dcera, potulného kouzelníka Signora Brunoniho či Petera Jenkynse, již dávno oplakaného bratra slečen Jenkynsových, jehož návrat z Indie obrátí městečko vzhůru nohama.

Děj románu je vlastně sledem rozmarných epizod ze života Mary Smithové a jejích přítelkyň, staropanenských sester Matty a Deborah Jenkynsových. Scéna je zalidněna humorně pojatými postavami - jmenujme jen Betty Barkerovou, která miluje svou krávu, jako by to byla její dcera, potulného kouzelníka Signora Brunoniho či Petera Jenkynse, již dávno oplakaného bratra slečen Jenkynsových, jehož návrat z Indie obrátí městečko vzhůru nohama.

Nakladatelství Čas, překlad Květa Palowská, 272 str., váz., 299 Kč

Richard Doetsch: Zloděj temnoty

Třetí kniha série Michael St. Pierre nás zavede do londýnského podsvětí, amsterodamských kanálů, starověkých paláců v Istanbulu, do New Yorku i na vrcholky indických hor. Tam všude se odehrává rozhodující zápas mezi silami dobra a zla, v němž jde nejen o to, kdo získá artefakt nevyčíslitelné hodnoty, ale možná i o osud celého lidstva...

Michael St. Pierre je všeobecně považován za nejlepšího zloděje na světě. Svou pověst potvrdil už několikrát, a pokaždé musel čelit obrovskému nebezpečí. Tentokrát však bude mít protivníka, s jakým se doposud nestřetl: zloděje, který se na rozdíl od Michaela neváhá uchýlit k brutálnímu násilí a jehož minulost je opředena děsivým tajemstvím.

Domino, překlad Zuzana Pernicová, 432 str., váz., 299 Kč

Anthony Riches: Římané: Rány na cti

Anthony Riches, který léta podrobně studoval fascinující válečná tažení, zvyky a vnitřní předpisy římské armády, dokáže čtenáře seznámit s životem prostých vojáků i vojevůdců, kteří je vedli do bojů s nemilosrdnými protivníky.

Sotva důstojník pretoriánské gardy Marcus Valerius Aquila přistane u britských břehů, je nucen prchat před potupnou smrtí, k níž ho nespravedlivě odsoudil mocí posedlý císař Commodus. V zoufalé situaci slouží mladý Marcus pod falešným jménem v nevýznamné cizinecké kohortě římského vojska na Hadriánově valu, bez sebemenší naděje na dosažení spravedlnosti...

BB art, překlad Gerik Císař, 318 str., váz., 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám