Hlavní obsah

Na výstavě renesančního portrétu ve Vídni najdeme i české malíře

Právo, Peter Kováč, Vídeň

Výstava Dürer–Cranach–Holbein, která je do 4. září otevřena v Uměleckohistorickém muzeu v centru Vídně, má zavádějící podtitul Německý portrét kolem roku 1500. Ve skutečnosti je to nejstarší podobizna už z poloviny 14. století a nejméně čtyři exponáty jsou velmi pravděpodobně dílem českých malířů.

Foto: Archiv, Právo

Portrét Rudolfa IV., nejstarší dílo tohoto druhu v Evropě, mohl vzniknout u pražského malíře. (výřez)

Článek

Jde zejména o podobizny králů Ladislava Pohrobka a Albrechta II. a dále o unikátní český skicák z let 1410–1420 s vyobrazením zvířat, biblických postav, ale také dvou portrétů muže a ženy. Vídeňští organizátoři také připustili možnost, že jeden z vůbec nejstarších středověkých portrétů v podobě deskového obrazu, který zachycuje rakouského arcivévodu Rudolfa IV., mohl vzniknout v dílně pražského malíře.

Právě Rudolfův portrét dominuje vídeňské výstavě. Český rodokmen není dán jen podobností k dílům Mistra Theodorika a Mikuláše Wurmsera, malířů Karla IV. Arcivévoda se oženil s císařovou dcerou Kateřinou Lucemburskou a ve všem svého tchána napodoboval – od založení univerzity až po stavbu chrámu.

Foto: Archiv, Právo

Portrét Rudolfa IV., nejstarší dílo tohoto druhu v Evropě, mohl vzniknout u pražského malíře.

A je možné, že z Prahy do Vídně přijel císařský malíř, který ambiciózního Rudolfa IV. navždy zvěčnil jako památku pro jeho dědice.

Největší atrakcí výstavy je však soubor děl Albrechta Dürera, které umělec namaloval v době svého benátského pobytu. Škoda, že větší soubor portrétů se nepodařilo získat od Hanse Holbeina. Dost mi také vadí improvizace v instalaci, což jinak skvělou výstavu s řadou zahraničních zápůjček devalvuje. Na rozdíl od Albertiny se žel Uměleckohistorické muzeum potýká s nedostatečnými prostory.

Na výstavě jsou shromážděny portréty dvou set osobností, které žily v 15. a v první třetině 16. století na území střední Evropy, ať už to byli králové, podnikatelé, obchodníci nebo měšťané.

Řada z nich souvisí i s našimi dějinami, což se týká i příslušníků rodiny Habsburků a Jagellonců. Výstava bude reprizována od 16. září 2011 do 15. ledna 2012 v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní výstava o Dvořákovi

České muzeum hudby v Praze otevřelo novou interaktivní výstavu o skladateli Antonínu Dvořákovi. Nachází se v přízemí hlavní budovy na Malé Straně a váže se...

Výběr článků

Načítám