Hlavní obsah

Seriál o Kennedym provokuje historickou nepřesností

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál o prezidentovi J. F. Kennedym se v Americe vysílal jen na malé placené kabelové stanici, Američané se ale mohou dívat i na britskou televizi, takže pobouřil dostatek lidí na obou stranách oceánu. Znovu vrací do hry starou známou otázku - do jaké míry si umělci mohou vymýšlet v dílech spojených s historickými osobnostmi?

Foto: Profimedia.cz

Jacqueline Bouvierová a John Fitzgerald Kennedy. J.F.K. nebyl podle seriálu žádný anděl.

Článek

V seriálu The Kennedys je legendární J. F. K., ex-prezident USA a údajně velký sukničkář, prezentován jinak než v mnoha amerických filmech, stručně řečeno jako žádný velký hrdina, píše server BBC.

Vysílání na americkém kanálu History bylo dokonce odvoláno kvůli nátlaku několika vlivných lidí.

Televizní síť AETN plánovala vysílání na jaro, ale rozhodla se ho zrušit. Konkrétně měly na televizi vyvíjet dlouhodobý nátlak Caroline Kennedyová a Maria Shriverová, bývalá manželka Arnolda Schwarzeneggera, napsal americký list The Hollywood Reporter. S Kennedyovými si to prý nechce nikdo rozházet, Shriverová je vlivná novinářka se známostmi.

V Americe se sérii nakonec odvážila vysílat jen malá kabelová stanice ReelzChannel. Ještě před premiérou se ale strhla první vlna kritiky. Levicově zaměřený režisér Robert Greenwald označil dílo za "atentát na politickou postavu".

Není to dokument

Už od začátku bylo ale řečeno, že The Kennedys jsou fikcí, nikoliv dokumentem.

Producent Joel Surnow, který se hlásí k republikánům, řekl LA Times, že by seriál určitě vysílal i History Channel, kdyby ho produkoval někdo jako Tom Hanks nebo Steven Spielberg. Rozhodnutí prý bylo ovlivněno politicky.

Američtí televizní kritici ale seriál celkem vítají. Např. Gareth McLean uvedl, že diváci jsou dost inteligentní na to, aby pochopili, že pořady mohou být mixem historie a fikce.

"Diváci nejsou stupidní. Je trochu povýšené se domnívat, že berou všechno vážně. Mohou si udělat vlastní názor, a když chtějí zjistit víc, mohou taky trochu sami pátrat."

Reklama

Výběr článků

Načítám