Hlavní obsah

Divadlo evropských regionů posedmnácté

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invenční Shekespearovou Marnou lásky snahou režiséra Braňo Mazúcha v podání jednoho z pořadatelů přehlídky - Klicperova divadla - začíná v úterý dopoledne sedmnáctý ročník hradeckého Divadla evropských regionů (21. až 30. června).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Vrchol Regionů? Korespondence V + W brněnské Reduty. Na snímku Václav Vašák (Voskovec) a Jiří Vyorálek (Werich). Ve čtvrtek.

Článek

Druhý z tradičních organizátorů nejdivadelnějšího festivalu v Česku - Divadlo Drak - se večer představí Pedrolínovým snem Jakuba Krofty a Filipa Humla, odkazujícím na jeden z inspiračních zdrojů loutkářů u nás i ve světě, na italskou commedii dell´arte.

Divadlo Na Tagance!

Oficiálně zahájí Divadlo evropských regionů v 19 hodin Smočkova inscenace Lédy (Manželskonemanželské povídky) Miroslava Krleži v pražském Činoherním klubu.

Zázrak: Při drastickém finančním omezování kultury coby pro bezkulturní politickou scénu nepotřebného resortu podařilo se na největší, desetidenní český festival soustředit na dvacet stálých, ale i improvizovaných scén zahrnujících cirkusová šapitó, městské proluky, parky, plácky a náměstíčka 220 (sic!) představení oficiální a Open Air části festivalu.

Hned ve středu zažije Hradec Králové jeden z vrcholů přehlídky: inscenaci Jurije Ljubimova Dobrý člověk ze Sečuanu legendárního moskevského Divadla Na Tagance, někdejšího působiště Vladimíra Vysockého a dalších velkých osobností divadla sovětské éry.

Na soutoku Labe s Orlicí by se v průběhu třetí červnové dekády měly objevit soubory ze Slovenska, Polska, Ruska, Litvy, Francie, Švýcarska, Rakouska, Německa, Itálie, Španělska, Belgie, Chorvatska a Slovinska.

Jednotící ideou Divadla evropských regionů je od prvního ročníku otevřená dramaturgie. Maximálně otevřená, tematicky nesvazující. To dodnes někteří zástupci stárnoucí a řidnoucí divadelněkritické obce nepochopili a považují hradecký festival za "pouhou" divadelní pouť.

Reduta a její V + W

Na rozdíl od jiných přehlídek, buď nudně akademických, nebo pořádaných opravdu jako místní konfrontace tvorby domácí scény s okolním světem (nic proti tomu, lidé přestávají mít peníze, aby se vypravili do divadla v Praze nebo v Bratislavě), představuje divadelní Hradec množstvím lidu prostého a studentského batůžkářský ekvivalent filmových Karlových Varů.

Pusto v duši nebude ani z domácí účasti. Do 30. září se v Hradci vystřídají brněnská Husa na provázku, ostravští Bezruči a Divadlo loutek, proslulé Radošinské naivné Stanislava Štepky (to je všude domácí, protože "federatívne"), Dejvické divadlo a SKUTR Praha, Alfa Plzeň, Naivní divadlo Liberec, boleslavské Městské, olomoucké Moravské divadlo...

Tip na absolutní vrchol? Korespondence V + W Dory Viceníkové, Jana Mikuláška, brněnské Reduty a hereckého koncertu Gabriely Mikulkové, Jiřího Vyorálka a Václava Vašáka. Ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám