Hlavní obsah

Nové knihy - Ian McEwan, Stephenie Meyerová i Harri Nykänen

S novým románem Solar přichází provokativní britský autor Ian McEwan, Stephenie Meyerová zase odhaluje něco z pozadí románových hrdinů Ságy Stmívání a poprvé se knihou Cesta černých ovcí můžeme seznámit s představitelem populární severské drsné školy Harri Nykänenem.

Článek

Ian McEwan: Solar

Britský autor Ian McEwan si provokativními prózami Betonová zahrada, Pokání a dalšími získal přízvisko básník perverze. Jeho nový román Solar je podobenstvím o neukojitelné touze, chtivé nenasytnosti a podvádění sebe sama.

Michael Beard je nositelem Nobelovy ceny za fyziku, ale svou nejlepší práci - vlastně spíš nahodilý geniální objev - odvedl v raném mládí. Nyní žije ze své pověsti. S nutkavým sukničkářem Benardem se seznamuje ve chvíli, kdy se rozpadá jeho páté manželství. Tentokrát je to ale jiné: nevěrná je mu žena, zatímco on ji pořád miluje…

Odeon, překlad Ladislav Šenkyřík, 304 str., váz., 259 Kč

Stephenie Meyerová: Sága Stmívání: Oficiální ilustrovaný průvodce

Stephenie Meyerová způsobila v roce 2005 doslova upírské šílenství dospívající mládeže, když vydala první díl Ságy Stmívání, v níž představila nerozhodného upíra Edwarda Cullena a adeptku na kousnutí Belu Swanovou. Příběhy zamilované dvojice se sice uzavřely, ovšem v jejich životech je stále, co objevovat.

Autorka odhaluje tajemství ságy a zveřejňuje další materiály ze svého archivu, včetně profilů postav, rodokmenů, map, odkazů a vysvětlivek. Tento průvodce poskytne díky téměř stovce barevných ilustrací a fotografií čtenářům zcela nový pohled na Ságu Stmívání - od Bellina prvního dne ve Forks až po závěr knihy Rozbřesk.

Egmont ČR, překlad Petra Babuláková, 530 str., váz., 449 Kč

Harri Nykänen: Cesta černých ovcí

Svéráznému příběhu s kriminální zápletkou vévodí lakonický styl vyprávění a především jedinečný Raid, který se stal ve Finsku - i díky dvanáctidílné televizní sérii - kultovním hrdinou.

Profesionální zločinec Nygern je nevyléčitelně nemocný, proto se rozhodne zúčtovat se svým pestrým životem. Za společníka na poslední cestu si coby řidiče a bodyguarda zvolí Raida, záhadného drsňáka pohybujícího se daleko za hranou „oficiálního" zákona. S jeho pomocí splácí staré dluhy: likviduje ty, kteří jemu nebo jeho blízkým ublížili, a nešetří penězi u těch, kterým ublížil on sám…

Knižní klub, překlad Jan Petr Velkoborský, 208 str., váz., 229 Kč

Jasutaka Cucui: Konec stříbrného věku

Českému čtenáři se poprvé představuje japonský autor Jasutaka Cucui. Sci-fi román Konec stříbrného věku je temná satira o japonské společnosti a „konečném řešení" důchodcovské otázky.

Z rozkazu Ministerstva zdravotnictví má být učiněno následující: všichni japonští občané starší 70 let se zúčastní programu vzájemného vyvražďování, v jehož rámci bude tato obtížná část populace značně redukována. Kuničiró Utani z města Mijawaki a jeho přátelé, mezi nimiž nechybí bývalý armádní důstojník, profesionální zápasník na odpočinku či kněz, se připravují na svou zřejmě poslední bitvu.

Odeon, překlad Anna Křivánková, 192 str., váz., 249 Kč

Val McDermidová: Bludiště temnoty

Autorka napínavých thrillerů Val McDermidová v románu Bludiště temnoty nastolila fantasticky spletitou a složitou záhadu.

Když Charlie Flintová dostane anonymní balíček plný novinových výstřižků o brutální vraždě, okamžitě zaujme její pozornost, protože k činu došlo v areálu vysokoškolského kampusu v Oxfordu, kde před lety studovala. Zatímco nevěsta a svatební hosté popíjejí šampaňské, dvojice údajných vrahů ubíjí ženicha a zkrvavené tělo hází do řeky. Její profesní život klinického psychiatra se zrovna ocitl v troskách, a tak má spoustu času věnovat se vyšetřování tohoto případu.

BBart, překlad Radmila Damová, 376 str., váz., 247 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám