Hlavní obsah

Z rošťáka Billa bude možná večerníček

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publicista David Laňka, autor řady knih o českých hereckých osobnostech, se pustil s novou knihou Dobrodružství Billa Madlafouska (nakl. Čas) opět na tenký led literatury pro děti a mládež. Před osmi lety vydal svou prvotinu, pohádku Panáček ze sna.

Článek

V Billovi však David Laňka postoupil o schůdek výš, s vyprávěním o partě z městečka Nové Strašecí míří spíše k dětem starším a mládeži. Zkrátka nepřijdou ani dospělí – kniha je zaujme humorem a lehkostí, jakou ji autor napsal.

Přitažlivá je „bezčasovost“ příběhu, která je pro dětský svět příznačná. „Záměrně jsem se oprostil od všeho, co by mohlo dobu přesně určit. Chtěl jsem se výhradně soustředit na vztahy postav v příběhu, který se vlastně může odehrát komukoli a kdekoli v dětském věku. Chtěl jsem, aby byla kniha nadčasová, aby se mi děti za pár let třeba kvůli zastaralým technickým hračkám nesmály,“ říká Laňka a připomíná třeba film Páni Edisoni.

V knize s ilustracemi Markéty Vydrové si nelze nevšimnout jisté paralely třeba s Mikulášovými patáliemi nebo Bylo nás pět. Sám autor nepopírá, že měl tyto příběhy společně s knihami Miloše Macourka při psaní na paměti.

Billovy ztřeštěné příběhy s kamarády Bednou, Bůčkem a Madlou jsou zarámovány obdobím jednoho roku, což podle autora není odkaz k Harrymu Potterovi: „Od začátku jsem měl v plánu psát pokračování, takže jeden školní rok se perfektně hodil.“

David Laňka chystá Dobrodružství Billa Madlafouska v podobě audioknihy, nevylučuje ani natočení večerníčku – o spolupráci nyní jedná s Českou televizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám