Hlavní obsah

Vyostřuje se boj o zachování reklamy v České televizi

– Praha
Právo, Jana Perglerová

Zůstane, nebo nezůstane po letošním listopadu reklama v České televizi? Jasno snad nastane po úterý 21. června, kdy má Sněmovna projednat senátní návrh novely zákona o České televizi a tím pádem rozhodnout, zda i po letošním listopadovém skončení analogového televizního vysílání v České republice, zůstane ve veřejnoprávní televizi reklama.

Článek

Napřed ale musí novela projít jednáním ve volebním výboru, který je nástupcem dřívější sněmovní komise pro sdělovací prostředky.

Návrh počítá s tím, že by na programu ČT 1 mohla zůstat reklama až do výše 0,75 procenta celkového denního vysílacího času a ČT 2, ČT 24 a ČT 4 po 0,5 procenta denního vysílacího času. Česká televize by ale nemohla prodávat reklamní prostor na svých internetových stránkách.

Prima a Nova jsou proti reklamě na ČT

V mediálních kuloárech i mezi poslanci se vede o reklamu v ČT, a tím pádem i o její budoucnost, ostrá debata. Prima a zejména Nova v poslední době příkře vystupují proti jakékoliv reklamě ve veřejnoprávní televizi. Existuje několik návrhů. Jeden návrh uvádí, že ČT 1 by neměla mít vůbec žádnou reklamu, ČT 2 půl procenta a ČT 4 jen reklamu se sportovní tématikou.

Jiný návrh předkládá, že reklama by neměla být ani na zpravodajském kanálu ČT 24, a u dalších stanic, včetně ČT 1, by neměla přesáhnout 0,5 procenta denního vysílacího času. Zatím ale nemá kdo reklamu na ČT prodávat, protože Úřad na ochranu hospodářské soutěže zakázal předběžným opatřením uzavřít smlouvu na prodej reklamy, který ČT uzavřela s vítězem tendru, společností Media Master. Návrh přezkoumat výběrové řízení podala společnost, která v něm neuspěla, firma Mediaplatform.

Reklama

Související články

ČT 4 vydělala na hokeji

Stanice ČT 4 vydělala na MS v hokeji tím, že přitáhla rekordní počet diváků v celé historii stanice. Hokejová mánie začala v pátek odpoledne, kdy se od 15.30...

Tendr jsme nepředražili, hájí se ČT

Česká televize popřela informaci o tom, že by ve výběrovém řízení zakoupila snímač HD o deset miliónů korun dráže, než mohla. Reagovala tak na výroky dozorčí...

Výběr článků

Načítám