Hlavní obsah

Lang i Thýn ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O významnou tuzemskou Cenu Jindřicha Chalupeckého, udělovanou umělcům do 35 let, se utká pětice výtvarníků. Jsou to Dominik Lang, Jiří Thýn, Marek Ther, Filip Cenek a Pavel Sterec. Jméno v pořadí 22. laureáta bude známo 25. listopadu.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Výtvarník Dominik Lang vystoupil je jedním z finalistů o cenu Jindřicha Chalupeckého.

Článek

„Tito finalisté kladou kreativní otázky a představují formální přístupy a intelektuální zájmy současné české scény,“ uvedl předseda mezinárodní poroty Christian Rattemeyer s tím,  že společná výstava finalistů bude na podzim velkou událostí.

„Porota hlasovala jednoznačně, bez větších sporů,“ prozradila Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Ve finále animace, fotografie i instalac e

Do finále se tak dostali autoři animace, fotografie, objektů, instalací nebo videí – tyto práce budou postupně představeny během pěti měsíců na různých místech nejen v Praze. „Cílem je zprostředkovat široké veřejnosti to nejlepší, co u nás na poli výtvarného umění vzniká, ukázat, jaké jsou aktuální tendence, jakým způsobem umělci reflektují současnou situaci,“ dodala Lindaurová.

Filip Cenek porotu zaujal vizuálně chytlavou instalací, Dominik Lang, autor letošní prezentace na benátském bienále, se  ve své sochařské tvorbě zabývá dědictvím modernistického umění. Dílo Pavla Sterce je podle poroty extrémně promyšlené, Marek Ther je zase autorem vtipných krátkých filmů a Jiří Thýn pracuje zajímavým způsobem s fotografií.

Vítěz ocenění, které spoluzakládal i Václav Havel, získá kromě finanční odměny také stipendijní pobyt v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Colours letos i s jednodenní vstupenkou

Na desátý ročník festivalu Colours of Ostrava se letos lze na rozdíl od minulého roku dostat i s jednodenní vstupenkou. Pořadatelé ve středu zahájili...

Výběr článků

Načítám