Hlavní obsah

Souboj nových domácích i zahraničních televizních seriálů

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní diváci si letos užijí seriálů víc než kdykoli předtím. Komerční kanály Nova a Prima letos vpadnou do hájemství veřejnoprávní České televize, která si zatím jediná mohla dovolit vyrábět dramatické pořady, a natočí a odvysílají své vlastní seriály. Největší konkurenční seriálová bitva by mohla vypuknout na podzim, kdy by měly mít na obrazovce vlastní produkci všechny tři televize.

Článek

Nova začala loni v červnu točit Pojišťovnu štěstí, příběh o rodinných vztazích z malého města pod horami. Napsala ho mladá scenáristka Eva Papoušková, režíruje Jiří Adamec a vysílat by se měl od září do Vánoc. V hlavní roli mladé maminky se objeví Alena Antalová, kterou seriálové publikum zná jako květinářku z Četnických humoresek, a jako manželé Kateřina Brožová a Miroslav Etzler.

Televize naznačuje, že půjde o rodinný trojúhelník: Miroslava Etzlera postavila do situace, kdy se bude rozhodovat mezi Antalovou a Brožovou. "Samotné natáčení už brzy skončí a seriál se začne stříhat, do vysílání by měl jít už v září," potvrdil mluvčí Novy Dan Plovajko.

Prima dohání konkurentku

Prima urychleně dohání silnější konkurentku, koncem ledna začne vyrábět seriál Rodinná pouta, na obrazovku by ho chtěla dostat dokonce už na jaře.

Narozdíl od Novy si ale troufla zatím jen na levnější sitkom, který se může natáčet ve stálém, převážně studiovém prostředí. Aby rychlý termín zvládla, zvolila na české poměry nezvyklý způsob výroby: bude postupně natáčet dva díly týdně a počítá s tím, že tvůrci mohou kdykoli zareagovat na ohlasy publika. Zvolená taktika jí ale také umožňuje nákladný projekt kdykoli zastavit, a snížit tak případnou ztrátu na minimum.

V tuto chvíli stále upravuje interiéry, v kterých se bude točit.

V tuto chvíli stále upravuje interiéry, v kterých se bude točit."Kdy přesně se seriál objeví ve vysílání, jsme ještě nerozhodli, nemohu proto říct ani březen, ani duben," uvedla mluvčí Primy Jana Malíková. Televize zatím důkladně tají skoro vše: autora scénáře, režiséra, herce i příběh.

Pokud s Rodinnými pouty uspěje, v létě by mohla začít točit další seriál s titulem Redakce. "Ten první se už připravuje, o druhém se teprve jedná, a tak jisté není vůbec nic," dodala Malíková.

ČT odvysílá čtyři vlastní seriály

Česká televize má na letošek v zásobě pět nových seriálů, od pondělí vysílá Černé barony, které natočil v Brně Juraj Herz, po nich zařadí česko-slovenský koprodukční seriál Záchranáři Vladimíra Michálka, v létě si dá pauzu a od září do Vánoc odvysílá další dva cykly. Bude vybírat ze tří hotových - Náměstíčko scenáristy Jana Míky, Místo nahoře režiséra Karla Smyczka anebo rodinného cyklu Josef a Ly.

Kvůli potížím s rozpočtem přestala ČT ze dne na den natáčet všechny seriály a pro letošek omezila i výrobu samostatných filmů a inscenací asi na třetinu. Ušetřit musela tři sta miliónů, a tak škrtala i divácky oblíbené pořady. Nejméně o rok déle bude čekat režisér Antonín Moskalyk, který měl letos začít točit v Brně třetí řadu Četnických humoresek, který u diváků předčila jen nová Nemocnice na kraji města. Natáčet se nezačne ani třetí sada Ranče U zelené sedmy.

Štěstí měl naopak režisér Karel Smyczek, který stihl počátkem prosince natočit první klapku desetidílné Dobré čtvrti, rodinného seriálu o maturantech, a tak smí letos pokračovat. Točit se budou i některé inscenace a filmy, je jich zhruba dohromady asi osm. Například režisér Juraj Herz chystá televizní adaptaci krimipříběhu dramatika Bernarda Sladea.

Sex ve městě potřetí

Kromě vlastní produkce budou všechny tři stanice vysílat i zahraniční seriály: Česká televize koupila třetí řadu populárního amerického Sexu ve městě, který v minulých letech sbíral televizní ceny, letos bude vysílat i Druhou mízu, což je obdobný sitkom, jehož hrdiny jsou tentokrát muži středního věku. Koupila i britský krimiseriál MI5 o tajné službě, v kterém si zahráli i čeští herci.

Populární televizní cenou ověnčený americký seriál Rodina Sopránů o italských mafiánech si koupila televize Prima. Nova vsadila na akci: přivezla si například americký seriál 24 hodin o agentovi protiteroristické jednotky a mexickou telenovelu Tři životy Sofie.

Reklama

Související témata:

Související články

Nova slaví jubileum s archivními pořady

Venku mrzne, ale Nova se snaží nažhavit diváky na únorovou oslavu desátých narozenin. Posílá na obrazovku jednu novambu za druhou - a mezi ně vkládá staré...

Po Nemocnici přijdou Černí baroni

Nemocnice na kraji města v pondělí končí a Česká televize chystá od 19. ledna další seriál. Máme český M.A.S.H.! láká diváky. Jsou to Černí baroni, které...

Nova mění tvář a logo

Středu večer si komerční televize Nova vybrala jako vhodnou příležitost oznámit změnu své tváře. Na tiskové konferenci se tak sešli Pavel Zuna, Libuše...

Výběr článků

Načítám