Hlavní obsah

Respect si za dramaturgii zaslouží respekt

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý víkend probíhal v Praze na Štvanici festival world music Respect, který navštívili Oudaden, Souad Massiová, Staff Benda Bilili, Sahra Halgan, Louis a řada dalších.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Souad Massiová

Článek

Festival Respect se snaží i v tuhých ekonomických podmínkách přivážet samé skutečné zahraniční osobnosti, takže se nemusíte odpoledne nudit při vystoupení různých amatérů jen proto, abyste se dočkali hlavní večerní hvězdy (což je na českých festivalech více než běžné).

Sobotní odpolední koncert Souad Massiové byl jedním z vrcholů. Velmi charismatická alžírsko-francouzská zpěvačka si prošla mnoha obdobími (rock, portugalské fado, španělské flamenco, blues i pop)  a vše v ní zanechalo stopy, které šikovně spojila ve vyváženou pop-world music.

Dokonalý zpěv vycházející z arabských tradic okořenila kapela výbornými kytarovými sóly, jež neměla daleko ke klasickému hard-rocku sedmdesátých let, a o generaci  starší perkusionista, který zpíval hrubý druhý hlas, dodával nádherný protipól k vyššímu a čístému vokálu Souad.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Srbský zpěvák Louis

Překvapením neděle byl pro mnohé ne moc známý srbský zpěvák a muzikant Louis.  Tenhle funky démon s image tureckého paši se rozhodl střídat stesk balkánské lidové balady s jamesbrownovským soulovým feelingem a obě polohy fungovaly bezvadně, samostatně i dohromady.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Staff Benda Bilili

Závěr patřil africkým Staff Benda Bilili, kteří odstartovali taneční smršť. Funk a afro-beat doprovází sborovým zpěvem a zběsilými sóly pisklavého nástroje, který připomíná elektrickou kytaru a vyrobili si ho z jedné struny a z plechovky. Většina členů Staff Benda Bilili jsou vozíčkáři a bezdomovci z Kinshasy.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám