Hlavní obsah

Skupina Wanastowi Vjecy s další chutí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle skromný byl další návrat skupiny Wanastowi Vjecy na hudební scénu. Kapela, která během třiadvacetileté historie fungovala s pauzami a přes neoddiskutovatelnou schopnost napsat hity s dlouhodobou platností byla vždy vnímána spíše jako vedlejší projekt kytaristy a zpěváka Roberta Kodyma a baskytaristy P. B. Ch., si k němu v pátek vybrala pražský klub Mlejn.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Frontman skupiny Wanastowi Vjecy Robert Kodym a kytarista Tomáš Vartecký (vlevo).

Článek

Nebylo divu, že bylo vyprodáno, a nebylo divu, že se mezi čtyřmi stovkami diváků sešli především pamětníci slavného období Wanastowek – devadesátých let.

Z „otců zakladatelů“ zbyl v sestavě jen Robert Kodym. P. B. Ch. loni odešel za jinými projekty a na postu baskytaristy jej nahradil Radek Havlíček, jenž s Wanastowkami hrával na počátku devadesátých let na kytaru. Na kvarteto sestavu rozšiřují kytarista Tomáš Vartecký a bubeník Štěpán Smetáček, oba mistři svých nástrojů.

Wanastowi Vjecy v pátek obhajovaly své jméno a osahávaly si aktuální rozpoložení českého fanouška. Přichystaly k tomu set, ve kterém nechyběly klasické hity (Andělé, Sbírka zvadlejch růží, Panic, Nahá, Lži, sex a prachy a další), přidaly k nim punkové vzpomínky (Škola je kráva, Bedna od whisky) i písničky, které mají současní členové rádi.

Vydalo to na hodinu a půl, přidávaly se tři skladby a poprocková čtveřice potvrdila, že energie a chuti má v nové sestavě požehnaně. Občasné Kodymovy intonační nepřesnosti lze přičíst drobné nervozitě z dalšího návratu (byl u všech), zvukovou průzračnost vystoupení lze naopak chápat jako milý bonus.

Wanastowi Vjecy v létě zavítají na slovenský festival Topfest, poté nahrají nové album a na jaře 2012 mají v plánu koncertovat v házenkářských halách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám