Hlavní obsah

Wanastowi Vjecy: Inspirovala nás skupina Sex Pistols

Právo, Jaroslav Špulák

V loňském roce opustil skupinu Wanastowi Vjecy baskytarista P. B. Ch. Zpěvák a kytarista Robert Kodym tehdy prohlásil, že kapela nekončí. V pátek večer to potvrdí koncertem v pražském klubu Mlejn. Kromě Kodyma v současnosti Wanastowi Vjecy tvoří kytarista Tomáš Vartecký, baskytarista Radek Havlíček a bubeník Štěpán Smetáček. Všichni v třiadvacet let existující skupině už v minulosti hráli.

Článek

Proč loni skončil P. B. Ch.?

Kodym: On se chce v budoucnu věnovat jiným studiovým projektům, například skládání filmové hudby nebo natáčení sólové desky.

Bylo těžké sehnat nové spoluhráče?

Kodym: Najisto jsem počítal s kytaristou Tomášem Varteckým, který byl v poslední sestavě Wanastowek. Také jsem věděl, že existují dva lidé, kteří ve Wanastovkách zažili ty zlaté devadesátky, a sice bubeník Štěpán Smetáček a baskytarista Radek Havlíček. Byla to jasná volba, jediná a nejlepší.

Co budete na koncertě hrát?

Havlíček: Program bude průřezem tvorbou kapely a bude v něm i několik překvapení. Myslím, že jsme trochu přitvrdili. Vytáhli jsme písničky, které se ve své době tolik nehrály. Někdy jsme se až museli pousmát nad tím, že kapela, která má hodně popových hitů a dobrých balad, má v repertoáru i hromadu špinavých punkových pecek.

Takže to bude i poklona punku, z něhož Wanastowky vzešly?

Kodym: Rád bych tento mýtus uvedl na pravou míru. Tvrdí se, že jsme v osmdesátém osmém roce vznikli jako punková kapela, která pak začala tíhnout k hard rocku a později ke komerčnímu rocku. Přesně je to ale tak, že Wanastowky nikdy nebyly inspirovány punkovou hudbou, nýbrž jednou jedinou kapelou – Sex Pistols. Dodnes se mi spousta punkových skupin vůbec nelíbí. Sex Pistols mě ale ovlivnili, stejně jako některé pozdější sólové projekty jejích členů. Wanastowky tedy vznikly jako kapela inspirovaná Sex Pistols.

Jaké jsou další plány této kapely?

Havlíček: Stěžejní pro nás bude nahrát co nejlepší album a dokázat lidem, že nechceme fungovat jenom z toho, co bylo kdysi. Budeme muset začít od píky a jít krok za krokem. Jsem totiž přesvědčen o tom, že když člověk v jakékoli činnosti vynechá jeden vývojový stupeň, tak se mu to vrátí. Po vydání desky se ukáže, jestli máme na to vyjet na turné do házenkářských hal. Pokud ano, vyrazíme na jaře.

O skupině

Wanastowi Vjecy je skupina, která vznikla v roce 1988. V jejím čele stáli Robert Kodym a P. B. Ch. Debutové album Tak mi to teda nandey vyšlo v roce 1991. Nejslavnější období prožívala v 90. letech. Zatím poslední album Torpédo je na trhu od roku 2006.

Reklama

Související články

Premiéry - Pařba v Bangkoku, Paul i Skyline

V kinech má právě premiéru pět filmů – komedie Pařba v Bangkoku, sci-fi komedie Paul, apokalyptický thriller Skyline a dokumenty Devínský masaker a Po dlouhé...

Výběr článků

Načítám