Hlavní obsah

U2 čekají v Glastonbury protesty kvůli daňovým únikům

Dlouho očekávané vystoupení irské rockové skupiny U2 na festivalu v Glastonbury bude provázet protest skupiny kritizující velké podniky, které se snaží vyhýbat placení daní. Skupina Art Uncut chce při koncertu viditelně protestovat proti tomu, že U2 se údajně snaží platit co nejmenší daně převedením části svých aktivit z Irska do Nizozemska.

Článek

Art Uncut je napojena na organizaci UK Uncut, která v posledních měsících po zavedení rozpočtových škrtů pořádá pokojné protesty proti firmám, jako jsou řetězec obchodů s oděvy Top Shop, drogerie Boots nebo mobilní operátor Vodafone. Všechny tyto firmy nebo jejich majitelé se podle UK Uncut vyhýbají placení daní v Británii.

U2 měli hrát na největším rockovém festivalu pod širým nebem v Glastonbury už loni. Jejich vystoupení ale muselo být zrušeno, protože jejich frontman Bono si zranil záda. Letos budou hrát v Glastonbury v pátek 24. června.

Art Uncut zdůraznili, že nechtějí koncert narušit, ale dají najevo své námitky nafukovacím transparentem s nápisem Bono Pay Up (Bono, doplať).

"Bono tvrdí, že se stará o rozvojový svět, ale U2 podléhají chamtivosti a vyhýbají se daním stejným způsobem, který ohrožuje chudé státy v celém světě," uvedl mluvčí Art Uncut. Skupina také chce nad hlavami diváků táhnout provaz s falešnými penězi vedoucí od irské k nizozemské vlajce.

U2 byli v roce 2006 kritizováni za to, že přesunuli část svých obchodních aktivit z Irska do Nizozemska poté, co irská vláda zrušila některé daňové úlevy pro umělce.

Manažer U2 Paul McGuinness již dříve tvrdil, že skupina je "globální firmou", která platí daně po celém světě. Stejně tak U2 žijí v Irsku, jsou tam zaměstnavateli a podílejí se tam na řadě dobročinných aktivit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám