Hlavní obsah

V Londýně se chystá dražba českého moderního umění za 170 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 13. června se v Londýně uskuteční ve slavné aukční síni Sotheby’s velká dražba klasiků českého moderního umění. Jde o výjimečnou sbírku, kterou během čtvrt století společně shromáždili manželé Hascoeovi z USA.

Článek

Prvotřídní obrazy Františka Kupky, Josefa Čapka, Emila Filly, Františka Foltýna, Václava Špály, Jana Baucha a Antonína Procházky visely v jejich luxusním sídle v Greenwichi v americkém Connecticutu nedaleko New Yorku.

Velký znalec díla Emila Filly historik umění Vojtěch Lahoda, který osobně navštívil rezidenci Hascoeových, nadšeně v aukčním katalogu popisuje, že jen málokdy v životě viděl v zahraničí tak pozoruhodnou soukromou sbírku českého umění. Suzanne a Norman Hascoeovi měli i díla amerických malířů a pár starých holandských mistrů, ale v místnostech jejich domu jednoznačně dominovali Češi.

Nakupovala hlavně manželka

Na otázku, co je přivedlo k této zálibě, mi pracovnice oddělení evropské malby u Sotheby’s Tessa Kostzewa řekla: „Norman Hascoe, který před několika lety zemřel, byl podnikatel a svoje obchody dělal ve střední Evropě, hodně právě v Praze. A zatímco on byl na firemním jednání, jeho manželka Suzanne obcházela galerie a sháněla obrazy. Zprvu jen náhodně, pak se z toho stala jejich společná sběratelská vášeň.“

Některá díla Hascoeovi nakoupili na pražských aukcích firmy Art Consulting, Galerie Art, MeissnerNeumann, Dorotheum a Galerie Kodl, dražili však i v Londýně nebo v New Yorku.

Z celé kolekce přímo září obrazy Františka Kupky. Hascoeovi měli dokumentovány všechny hlavní fáze jeho tvorby. Rané dílo zastupuje akt dívky na břehu moře, vůbec nejdražším obrazem (za zhruba 20 miliónů korun) je abstraktní Pohyb namalovaný někdy mezi léty 1913 až 1919, což by byla ozdoba jakékoliv světové galerie, a pak tu jsou Kupkovy čistě geometrické obrazy, kde zcela převládají pravoúhlé linie nebo kruhy.

„Hascoeovi však mají i pozoruhodná díla Čapka, Foltýna a Gutfreunda,“ říká historik umění a znalec českého surrealismu Karel Srp. „Třeba vynikající Foltýnův obraz Imperialismus, který je zvláštní i tím, že umělec zde v pravém dolním rohu namaloval zvláštní objekt, který předpovídá podobu sovětského sputniku. Čapkova malba Fantomas je zas vrcholné dílo českého kubo-expresionismu. Prostě velkolepé!“

V Sotheby’s jsou Češi už podruhé

V Sotheby’s to není poprvé, kdy se tu draží velká kolekce českého umění. V březnu 1997 se v Londýně prodávala sbírka Milana Heidenreicha, který svůj zájem soustředil na český kubismus. Angličtí odborníci tehdy předpokládali, že se soubor šedesáti obrazů a kreseb prodá tak za 300 tisíc liber. To byl maximální odhad. Výsledek předčil očekávání. Za české výtvarníky se v Londýně zaplatilo 500 tisíc liber, což tehdy bylo 23 miliónů Kč. Úspěch výrazně akceleroval i vývoj cen na českém trhu.

Deset nejdražších děl českých kubistů si v Londýně v roce 1997 zakoupili soukromí sběratelé z Ameriky a z Evropy. Nakupovali tu i Hascoeovi, kteří si opatřili právě několik Fillů, a také jejich výjimečný Foltýnův Imperialismus pochází od Milana Heidenreicha.

„Heidenreichova sbírka byla zajímavá, ale orientovaná jen jedním směrem, zatímco Hascoeovi sbírali různorodé výtvarné projevy české avantgardy, což je cenné pro sběratele i investory do umění.“ tvrdí Adrian Biddell, člen nejužšího vedení Sotheby’s v Londýně.

Podle jeho názoru by se současná sbírka Hascoeových mohla vydražit za 5 až 6 miliónů liber, což je v současném kurzu 140 až 170 miliónů korun. To je částka, jaké za jednu dražbu zatím žádná česká aukční firma nikdy nedosáhla. Souhrnná odhadní hodnota jen pěti abstraktních Kupkových obrazů, což je největší atrakce londýnské aukce, je stanovena na 2 milióny 200 tisíc liber, což je přes 62 miliónů korun. A celkově se na aukci nabízí 200 obrazů, kreseb, akvarelů a soch klasiků českého umění 20. století, ve stylovém rozmezí od Alfonse Muchy až po Jana Baucha.

Velký den pro české umění

Pondělí 13. června 2011 bude pro renomé českého umění nesporně velkou událostí. Aukce v tak proslulé světové aukční síni má vždy značný ohlas. Když se v dubnu 2003 konal v Paříži rozprodej unikátní sbírky zakladatele surrealismu Andrého Bretona, objevil světový tisk možná poprvé v plné velikosti jméno české malířky Toyen, jejíž obrazy patřily mezi ty cenově nejpřekvapivější. Okamžitě se to projevilo na zájmu sběratelů i ředitelů galerií a muzeí.

Česká surrealistka se díky tomu stala atrakcí reprezentativní výstavy o pařížském a pražském surrealismu, která se nedávno uskutečnila v německém Ludwigshafenu. Tam byla Toyen zařazena vedle Salvadora Dalího a Maxe Ernsta mezi nejobdivovanější hvězdy.

Kupka, Gutfreund, Mucha a Filla jsou dnes už dostatečně známi, ale londýnská aukce může pomoci ke světové slávě Josefu Čapkovi, Františku Foltýnovi, Václavu Špálovi a třeba i Janu Bauchovi. Rozhodně by si ji tito velikáni českého moderního umění zasloužili.

Do Londýna už kupují letenky čeští sběratelé a obchodníci s uměním, takže některé z pokladů se zcela jistě z Ameriky vrátí zpět domů. Zájem projevila i Moravská galerie v Brně. Její ředitel Marek Pokorný řekl pro Právo: „Foltýnův Imperialismus je tak vynikající dílo, že by byla obrovská škoda, kdyby nebyl v našich sbírkách. Ale peníze nemáme, nemáme ani sponzora a velmi se bojím, že mi ani ministr kultury na to ze státního rozpočtu nedá peníze.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám