Hlavní obsah

„Tak to bylo!“ říká o filmu Lidice pamětník

Právo, Věra Míšková

Filmové drama Lidice se rodilo velmi dlouho a v bolestech. Scénář napsal už před léty Zdeněk Mahler a dostal za něj Cenu Sazky. Po mnoha zejména finančních peripetiích ho měla loni na sklonku léta začít točit Alice Nellis. Pro nemoc ale musela z natáčení odstoupit, a producent Adam Dvořák povolal na její místo Petra Nikolaeva.

Článek

„Je to na den přesně, co mě Adam Dvořák požádal, abych se scénáře ujal a film režíroval. A je to deset let, kdy jsem Zdeňku Mahlerovi nad jeho knihou říkal, že bych měl zájem ji natočit. Ale nebyl jsem s to napsat scénář – a teď se ke mně ta látka obloukem vrátila. Kruh se uzavřel, film Lidice je hotov,“ řekl po novinářské projekci Nikolaev, který film sice po Nellis „zdědil“, ale rád: je to pro něj velmi osobní téma, jeho dědeček byl za heydrichiády popraven.

Mladý herec Ondřej Novák, který hraje syna hlavního hrdiny v podání Karla Rodena, měl ale do té doby jen školní znalosti: „Věděl jsem to, co všichni – že byly Lidice a Ležáky vypáleny, muži popraveni… Ale ten příběh jsem neznal, poznával jsem ho až během natáčení. Nehrál jsem však dějiny, jen někoho, kdo se s nimi bez vlastního přičinění krutě potkal,“ řekl herec, který stál v Lidicích poprvé před filmovou kamerou, a hned jako syn jednoho z nejlepších současných herců.

„Měli jsme sice jen dvě společné scény, obě ve vězení, seděli jsme proti sobě, když jsem ho jako jeho syn Karel přišel navštívit. A jedna z nich se točila hned první natáčecí den – to jsem měl velkou trému. Ale byl ke mně velmi ohleduplný. Cítil jsem k němu úctu, ostych, ale vzhledem k tomu, že vztah našich postav prochází také složitým vývojem, myslím, že to odpovídalo realitě,“ dodal herec.

A jak je to s realitou filmového příběhu? „Odpovídá všemu, co shromáždil Zdeněk Mahler. Skutečně existoval František Šíma, který byl ve vězení za zabití staršího syna, a jen díky tomu jako jediný dospělý muž přežil, skutečně existoval dopis, který tu akci rozpoutal,“ řekl Nikolaev a dodal: „Stejně tak je doloženo, že nacisté již předem, po zatčení a mučení Horákových a Stříbrných, věděli, že Lidice neměly s atentátem na Heydricha nic společného, ale vyhlazovací akci již nechtěli zastavit.“

Jeho slova pak plně potvrdila slova pana Zdeňka Nešpora, který po projekci s dojetím řekl: „Moji předkové byli Horákovi. Při filmu jsem brečel, protože v něm všechno do sebe zapadá přesně tak, jak to vím já. I když je konec filmu otevřený, to hlavní téma je zachyceno věrně a přenáší i dnes na člověka vše, co Lidičtí prožili – a jen někteří z nich přežili.“

Dobové jsou i cigarety

Film byl velmi náročný mimo jiné z hlediska rekvizit a stavby tehdejších Lidic. Architekt Jan Vlček byl i v detailech přesný – dobové jsou cigarety, mince, a samozřejmě obec a její stavení včetně Horákova statku, kde bylo všech 173 mužů zastřeleno. „Mým krédem je, že celek se skládá z detailů,“ řekl Vlček a dodal, že když byl osloven, měl velkou radost, že může „postavit“ dobový film. „Ale bylo to emotivně velmi náročné, takže mi to nakonec dalo zabrat víc, než jsem čekal,“ řekl architekt, který v poslední době pracoval mimo jiné na populárním televizním seriálu Okresní přebor.

K filmu vychází i soundtrack, na němž zpívají například Lucie Bílá, Aneta Langerová, Xindl X a skupina Divokej Bill. Vznikal pod vedením Michala Hrůzy, který k Lidicím napsal hudbu, na níž spolupracoval s Jamesem Harriesem, britským zpěvákem a skladatelem žijícím přes 20 let v Česku. Jedním z klipů, které film doprovázejí, je i písnička 15 o chlapci, který prožívá úplně obyčejné věci života patnáctiletého kluka. „Patnáct let byla věková hranice, kterou stanovili lidičtí vrazi: všichni nad tento věk šli do Horákova statku…,“ řekl producent filmu Adam Dvořák a Harries dodal: „O Lidicích jsem slyšel dávno před tím, než mě oslovili kvůli písni. Jejich osud je v Británii známý, ostatně jeden z prvních filmů o Lidicích natočili ve Wallesu, odkud pocházím.“

Poslali přihlášky na zahraniční festivaly

Dvořák připravuje vedle běžné distribuce jednak projekce pro školy, ale také míří s filmem do zahraničí. „Jednáme o prodejích, film viděli zástupci karlovarského festivalu a přihláškou jsme obeslali festivaly v Benátkách, San Sebastianu, Tokiu a Londýně,“ řekl Dvořák, který je nejen producentem, ale zároveň střihačem filmu.

„Přiznávám, že ze spolupráce s producentem ve střižně jsem měl strach,“ doplnil k tomu Nikolaev, a hned upřesnil: „Byla ale velmi dobrá, žádné producentské zásahy jsem necítil při natáčení ani při střihu.“

Vedle Karla Rodena a Ondřeje Nováka ztvárnily další hlavní role herečky Zuzana Bydžovská a Zuzana Fialová, Roman Luknár a také někteří polští a němečtí herci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám