Hlavní obsah

Vladimír Rösel nastoupil do čela Národní galerie

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonom Vladimír Rösel nastoupil ve středu do Paláce Kinských a převzal tam od Milana Knížáka pracovnu generálního ředitele Národní galerie.

Článek

Tisková mluvčí galerie Petra Jungwirthová, která ze svého místa za několik dní odejde, pro Právo uvedla, že nový šéf Národní galerie se choval sympaticky a projevil se jako akční osoba.

Svůj vlastní odchod z instituce komentovala slovy, že to nemá nic společného s nástupem nového vedení, ale že dostala pro ni atraktivní pracovní nabídku, které neodolala.

Dopoledne se konalo za účasti Milana Knížáka Röslovo setkání s řediteli sbírek. Tomáš Vlček, ředitel sbírky moderního a současného umění, Právu řekl, že schůzka proběhla korektně.

„Nový generální ředitel se chce detailně seznámit s jednotlivými odděleními, pak nám chce představit svoji manažerskou vizi budoucnosti galerie. Oceňuji jeho energii i konstruktivní přístup. Můj první dojem byl dobrý.“

Sám Rösel uvedl, že své záměry novinářům sdělí na tiskové konferenci, kterou plánuje za týden. Do té doby se chce seznámit s provozem instituce, za kterou od středy převzal plnou zodpovědnost. Novinku, kterou by chtěl do galerie zavést po vzoru Velké Británie a USA, je instituce správní rady, která by stála mezi generálním ředitelem a odbornými řediteli jednotlivých uměleckých sbírek.

Krize identity

Již dříve se vyjádřil ke svému prvnímu kroku ve funkci ředitele prestižní instituce takto: „Podle mě prochází Národní galerie krizí identity. Většina návštěvníků neví, co vlastně je, kde ji má hledat a co od ní očekávat. To bych chtěl co nejdříve změnit. Jde také o to, jakou bude mít galerie politiku vstupného a jakou dramaturgii výstav. Prvořadý je samozřejmě návštěvník“.

Čtyřiačtyřicetiletý Rösel je jednatel a společník poradenské investiční společnosti Lombard Advisory Partners, která má podle obchodního rejstříku ve své náplni činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců a pronájem nemovitostí, bytů i nebytových prostor.

Manažer místo historika

Rösel není profesí historikem umění a sám tvrdí, že výtvarné umění je jeho koníčkem.

Do čela největší české galerie ho dosadil ministr kultury Jiří Besser se zdůvodněním, že Národní galerie potřebuje manažera a nikoliv historika umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám