Hlavní obsah

Na předloňském kulturním účtu se podílel stát jen necelými 14 procenty

Na financování kultury bylo v roce 2009 vydáno 202,78 miliardy korun, většina ze soukromého sektoru. Domácnosti, podniky a neziskové organizace se na nich podílely 85,9 procenta, zatímco stát 13,9 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Stavovské divadlo

Článek

Podíl peněz z evropských fondů a mezinárodních institucí byl 0,2 procenta. Vyplývá to z historicky prvního zpracování satelitního účtu kultury, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Odhad objemu hrubého domácího produktu (HDP) kultury v roce 2009 činil 64 miliard korun. To je 1,76 procenta celkového HDP. Objem hrubé přidané hodnoty (HPH), což je HDP navýšený například o dotace, byl 81,9 miliardy korun, což jsou zhruba 2,5 procenta z celkové HPH.

Vydělávají nahrávací společnosti

Data ukázala rozdíl mezi jednotlivými oblastmi kulturní tvorby, a to jak v soběstačnosti, tak v průměrné výši mezd. Například knihovny si ze svých tržeb vydělají na svůj provoz pouhá 1,2 procenta, muzea a galerie 19,8 procenta. Studia a společnosti, které pořizují zvukové nahrávky, však ze svých tržeb pokryjí výdaje ze 105 procent.

Průměrná mzda v kultuře se v roce 2009 pohybovala okolo 24 tisíc Kč, což je o 3% více než celorepublikový průměr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám