Hlavní obsah

Souad přiveze osobitý průnik arabské a americké hudby

Novinky, Stanislav Dvořák

Alžírsko-francouzská písničkářka Souad Massiová bude hvězdou festivalu Respect (v Praze na Štvanici 11. a 12. června). Její tvorba je osobitým průnikem arabských, evropských i amerických stylů.

Článek

Souad se narodila v roce 1972 v Alžírsku. Zamilovala se do americké hudby a v mládí vystupovala s rockovou skupinou, což se v některých zemích nepromíjí. Po výhrůžkách ze strany fanatiků se raději odstěhovala do Francie a změnila i zvuk. Zkoušela portugalské fado, španělské flamenco, americké blues i pop a nakonec došla k vlastnímu stylu, jenž se v Evropě moc neslyší a v té střední už vůbec.

Narozdíl od divokých kolegů Staff Benda Bilili, kteří rovněž zavítají na Respect, má tendenci tvořit spíše uklidňující hudbu, akustickou a uhlazenější.

Její nová deska O Houria vychází z arabského folklóru, ale brzy se rozbíhá do překvapivých směrů. Protože Souad zjevně miluje americkou muziku, do hořkosladké severoafrické meditace zapojí country melodii nebo bluesrockové riffy. Místy je až úsměvné, co všechno a jak se dá v globálním kotlíku využít. Autorka a zpěvačka v jedné osobě nemusí splnit očekávání fandy world music, protože hraje spíše postmoderní pop. Určitě ale nezklame. Její pop totiž není hloupý.

Reklama

Výběr článků

Načítám