Hlavní obsah

Bond vplul v nové knize do 21. století

Právo, pur

Britský superšpión James Bond nestárne: je mu stále něco přes 30, stejně jako v první knize Casino Royal před skoro 60 lety. Prohlásil to Američan Jeffery Deaver, autor zatím poslední bondovky, která se ve čtvrtek začala prodávat v Londýně.

Foto: Reuters

Autor thrilleru Jeffery Deaver pózuje s modelkou při uvedení knihy.

Článek

První výtisk knihy Carte Blanche převzal ve středu při křtu stylově. Předal mu ho tým Královského námořnictva, který se slanil ze střechy nádraží St. Pancras. Vydání se časově shoduje s výročím narozenin Iana Fleminga. Spisovatel, který v padesátých letech psal původní bondovky, by se zítra dožil 103 let.

Jeho neteř, herečka Lucy Flemingová, prohlásila, že strýčka by určitě potěšil způsob, jakým Deaver „vykopl jeho drahého starého Jamese Bonda do 21. století… Kniha má pravděpodobně nejhoršího zlosyna, jakého bondovky poznaly, a fantastickou zápletku“. Deaver doplnil: „Dávám agentovi 007 pořádně zabrat.“

Prošel Afghánistánem

Psát thrillery umí. Má na kontě už 28 titulů s více než 20 milióny výtisků. Není ovšem prvním, kdo se ujal Bondova odkazu. Před ním to byli mj. Kingsley Amis, John Gardner či naposled Sebastian Faulks.

Bond v knize slouží v britském námořnictvu a projde Afghánistánem, než se dá k tajné službě. Jestliže ale Fleming psal o studené válce (a na filmovém plátně v roli Bonda vynikali Sean Connery a Roger Moore), Deaver se zaměřuje na aktuálnější dění. Pozadím děje je neklid na Blízkém východě a Bondovo setkání se starým přítelem a rivalem v Dubaji. Část se odehrává v Srbsku.

Klasickou značku Aston Martin už vyměnil za Bentley Continental GT. Důležité je, že jeho dívky s ním lásku k rychlému a nebezpečnému životu sdílejí. V ČR vyjde Carte Blanche podle ČTK 6. června pod titulem Nula stupňů volnosti. V roce 2012 se také vrátí filmový James Bond s Danielem Craigem v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám