Hlavní obsah

K Vltavě míří loutkáři z celého světa

Právo, Jiří P. Kříž

Už popatnácté bude Praha hostit Světový festival loutkářů, jehož centrem je tradičně Mezinárodní institut loutkářského umění Todora Rističe.

Článek

Pořadatelé letošní soutěžní přehlídky se snažili pozvat na pražské Staré Město s festivalovými centry v Městské knihovně a v sálcích v Karlově ulici a Na Můstku všechny v minulosti oceněné soubory, které si z hlavního města Česka odvezly uznání za nejlepší inscenace, umělecké produkce, herecké výkony, výtvarná pojetí loutek, scénografie, hudby atd. Patnáctý Světový festival se uskuteční od 30. května do 5. června.

Zájem o účast projevilo 370 divadel a uměleckých uskupení z 53 zemí. Do soutěže bylo přijato čtyřicet produkcí z 25 zemí všech obydlených kontinentů.

Animované filmy nezávislých produkcí

Chybět nebudou pimprlové zážitky z Brazílie, Kanady, Japonska, Íránu, Koreje, Mexika, Chile. Z evropských zemí přijedou na přehlídku kumštýři z tradičních loutkářských zemí, jakými jsou Rusko, Bulharsko, Belgie, Nizozemsko, Německo, Švýcarsko, Španělsko, Portugalsko, ale také třeba muslimská Albánie.

V několika posledních ročnících festivalu doplňují živé umění, které se objeví tradičně i na Staroměstském náměstí, také kolekce animovaných filmů deseti nezávislých produkcí. Seminář se pokusí akcentovat Sílu loutky v dnešním světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám