Hlavní obsah

Ve Strakonicích začíná 20. bluegrass Jamboree

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský hudebník Beppe Gambetta a americký bluegrassový kytarista Dan Crary budou největší hvězdy 20. ročníku festivalu bluegrass a country hudby Jamboree, který v pátek začne ve Strakonicích.

Článek

Celkem tam zahraje na tři desítky skupin. V programové nabídce se jubilejní ročník vrací k tradici bluegrassové hudby, a to jak ve složení reprezentantů domácí scény, tak i výběrem zvláštních hostů festivalu. Návrat ke kořenům bluegrassu bude připomínat i uctění památky jeho zakladatele Billa Monroa, řekl dramaturg festivalu Petr Kuklík.

"Dan Crary, hudebník, který v 60. a 70. letech zásadně ovlivňoval vývoj bluegrassové kytary a jejího sólového uplatnění, se poprvé představí českému publiku právě ve Strakonicích. Budeme zvědaví na jeho společné vystoupení s Beppe Gambettou, tedy kytaristou jiné hudební generace i školy," uvedl Kuklík.

V pátečním koncertu, jenž začíná v letním kině v 19:30, se představí ostřílení matadoři české scény, ale i nová či obnovená seskupení. K druhé skupině lze počítat znovu vzkříšený Fragment v česko-slovenské sestavě. Ve finále večera nebudou chybět Poutníci a po nich Cop, který koncert zakončí.

Sobotní program začíná na hradním nádvoří v 10:30 netradičně veřejnou pódiovou kytarovou dílnou. V jejím průběhu účastníky trojice špičkových kytaristů provede zákoutími a taji flatpickingu, tedy trsátkové hry na kytaru. Na scéně se tak představí samostatně, ale i společně tři muzikantské generace: legenda Dan Crary, mladší Beppe Gambetta a nejmladší Ralph Schut, který bude dílnou provázet. Po skončení dílny volně naváže Bluegrass Session, ve kterém se představí nadějné české skupiny.

V sobotním hlavním koncertu od 16:00 v letním kině vystoupí špičky bluegrassové scény, mimo jiné Relliéf, Modrotisk, Blanket, Monogram, či Black Jack. Nebude chybět Robert Křesťan se skupinou Druhá tráva. Finále bude patřit bloku věnovaném 100. výročí narození a 15. jubileu úmrtí otce bluegrassu a velikána mandolíny Billa Monroa.

Reklama

Výběr článků

Načítám