Hlavní obsah

Legendární Helena Fibingerová končí v Radě ČT

Jiří Baumruk a Helena Fibingerová již v Radě České televize (ČT) v dalším mandátovém období působit nebudou. Nedostali se ve čtvrtek do užšího výběru kandidátů, ze kterých začnou poslanci na červnové schůzi volit nové členy dvou mediálních rad – kromě ČT i Českého rozhlasu (ČRo).

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Fibingerová

Článek

Volební výbor zúžil po středečních veřejných slyšeních počet postupujících u každé rady na dvanáct lidí. Do užší nominace se u Rady ČT dostal mj. spisovatel Antonín Bajaja, bývalý člen Rady ČTK a současný redaktor serveru Česká média Jan Bohdal, či Michal Jankovec, který v minulosti řídil agenturu ČTA. Nejvyšší počet preferenčních hlasů získal Milan Smutný (působil jako novinář či mluvčí AAA Auto). Neprošli bývalý ředitel ČT Dušan Chmelíček čí někdejší ředitel ČRo Václav Kasík.

Nejvíce hlasů do Rady ČRo dostali vysokoškolští pedagogové Petr Šafařík Irena Žantovská, která je veřejností známa jako divadelní režisérka. Hlavním úkolem rad je kromě volby generálního ředitele kontrola hospodaření příslušné veřejnoprávní instituce.

Aféra s rozhlasem 

Fibingerová, bývalá československá šampiónka ve vrhu koulí, patří ke kontroverzním osobám. Mnohokrát byla obviněna z dopingu. Zatímco jiní sportovci o dopingu za socialismu otevřeně promluvili, Fibingerová se o tom odmítá bavit.

Naposledy se proslavila tím, že ostře vystoupila proti hře Davida Drábka Koule, kterou odvysílal Český rozhlas.

Dramatik Drábek napsal příběh fiktivní atletky Mileny, která dopuje. Odmítá, že by šlo o autobiografii Fibingerové či spiknutí proti ní. Fibingerová to však takto chápe.

Reklama

Výběr článků

Načítám