Hlavní obsah

Sotheby’s v Praze představuje poklady české avantgardy

Právo, Peter Kováč

V pražském hotelu InterContinental jsou ve středu a čtvrtek vystaveny cenné obrazy české avantgardy, které chystá do dražby aukční společnost Sotheby’s. Obrazy Kupky, Kubišty, Čapka, Filly, Procházky a Foltýna se mají prodávat v Londýně 13. června a angličtí specialisté předpokládají, že „česká“ aukce by měla přinést více než 5 miliónů liber, tedy téměř 150 miliónů Kč.

Článek

Pražská předaukční výstava, která je přístupná zdarma 25. a 26. května od 9 do 16.30 hodin, představí přibližně 40 pokladů z rodinné sbírky Hascoe, což je jeden z největších souborů českého moderního umění v zahraničí, který za čtvrt století shromáždili Norman a Suzanne Hascoeovi. Američan Norman Hascoe (1929–2007) byl prezidentem Židovského institutu pro otázky národní bezpečnosti se sídlem ve Washigtonu.

Výstavou chce Sotheby's přilákat do Londýna české sběratele. Zjistilo se totiž, že nejdražší díla českého umění draží v Londýně právě Češi. Část z nich jsou spekulanti, kteří pak tyto obrazy následně se ziskem prodávají na pražských aukcích.

To nejlepší z české avantgardy

Náměstkyně ředitele evropské malby u Sotheby’s Tessa Kostrzewa tvrdí, že „kolekce Hascoe“ je nejkvalitnější sbírka českého moderního umění, jaká se v poslední době dostává na světový trh.

Její slova potvrzuje i historik umění Karel Srp: „Oceňuji pět obrazů Františka Kupky, které dokumentují celou jeho abstraktní tvůrčí periodu. Málokdy divák spatří takové unikáty. Skvělý tu je i Čapek, Filla, Foltýn, zcela úžasné je Kubištovo zátiší. Prostě s citem vytvořená kolekce toho nejlepšího, co se z české avantgardy dalo v posledních dvaceti letech shromáždit!“

Největší atrakcí je abstraktní obraz Pohyb od malíře Františka Kupky z let 1913–1919, jehož prodejní cena se odhaduje na 20 mil. Kč. Zatím nejdražší Kupka se prodal v Praze v březnu 2009 a šlo o obraz Zhroucení vertikál, za který sběratel zaplatil i s příplatky 25 miliónů a 960 tisíc Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám