Hlavní obsah

Canneský festival má za sebou výborný 64. ročník

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik předchozích let obcházely nejprestižnější filmový festival světa zvěsti, že Cannes přestávají být tím, čím vším se léta právem pyšnily. Hereckých hvězd ubývalo, často je „nahrazovaly“ modelky, a program býval kritizován za nudu a nedostatek kvalitních filmů. Letošní ročník to bohatě vynahradil.

Foto: Reuters

Předseda poroty Cannes Robert de Niro s vyhlášenou nejlepší herečkou Kirsten Durstovou a nejlepším hercem Jean Dujardinem

Článek

Hvězdy defilovaly na červeném koberci prakticky nepřetržitě, a nebyly to jen ty americké. Festival uspořádal velkou poctu Jean-Paulu Belmondovi, z Velké Británie přijela Charlotte Ramplingová a do poroty Jude Law, ze Švédska dorazil Stellan Skarsgard, ze Španělska Antonio Banderas a Penélope Cruzová, o zmíněných Spojených Státech nemluvě: Johnny Depp, Brad Pitt, Sean Penn, Jodie Fosterová - ta řada by byla ještě velmi dlouhá.

Podstatné přitom je, že většina z nich hrála ve filmech hlavního programu a že to byl program solidní, s několika výjimečnými zážitky. Pro mne byl tím největším černobílý, němý Umělec Francouze Michela Hazanaviciuse, vtipný a chytrý film, který je důkazem toho, že pořád ještě nejsou nejnutnější technické vymoženosti, ale dobrý scénář, herci a režisér.

Prospělo i to, že z filmařů, kteří se v Cannes těší letité oblibě, zrovna letos mnozí přispěli svou novinkou: Nanni Moretti vtipnou satirou na vrcholnou církevní instituci Máme papeže, Španěl Pedro Almodóvar rafinovaným thrillerem Kůže, v níž žiji, Fin Aki Kaurismäki „malým velkým“ filmem Le Havre na téma dobrý člověk ještě žije, líbil se i metaforický snímek Terence Mallicka Strom života.

A festival měl i velký skandál, jakkoli o to, co způsobil dánský režisér Lars von Trier svými výroky o nacismu a pochopení pro Hitlera a byl za to z festivalu vykázán, určitě nikdo nestál. Nicméně si přitom člověk uvědomil, že festival stojí na základech ideálů humanity stále natolik pevně, že provinění vůči nim neodpustí ani svému největšímu miláčkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám