Hlavní obsah

Zlatou Palmu v Cannes získal Malickův Strom života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes
Aktualizováno

Zlatou palmu, hlavní cenu pro nejlepší film, v neděli na festivalu v Cannes získal snímek Strom života amerického režiséra Terrence Malicka (67). Další významné ceny si rozebraly ostatní snímky, žádný z nich se tak nestal jednoznačným vítězem.

Foto: Profimedia.cz

Aktéři vítězného filmu Strom života Sean Penn, Jessica Chastainová a Brad Pitt

Článek

Cenu za nejlepší režii obdržel dánský tvůrce Nicolas Winding Refn (40) za film Drive (Řídit). Poděkoval mimo jiné své matce, která ho prý odjakživa ujišťuje o tom, že je génius.

Nejlepší herečkou se stala Američanka Kirsten Dunstová (29), která hrála depresivní nevěstu ve filmu o konci světa Melancholia dánského režiséra Larse von Triera. "Jaký to byl týden!" reagovala herečka, která se pro cenu přišla v odvážné stříbrné róbě s odhalenými rameny. Děkovala zároveň organizátorům festivalu, že film nechali v soutěži.

Von Trier se na festivalu předvedl nevhodnými poznámkami o sympatiích k Hitlerovi a zášti vůči Židům, za což si vysloužil vyloučení z účasti na dalším dění. Dunstová byla jediná, která při jeho slovech na tiskové konferenci slyšitelně vzdychala se slovy: "Ach, můj bože".

Foto: Reuters

Předseda poroty Cannes Robert de Niro s vyhlášenou nejlepší herečkou Kirsten Durstovou a nejlepším hercem Jean Dujardinem

Nejlepším hercem byl vyhlášen Francouz Jean Dujardin (38), který se představil v roli padlé filmové hvězdy ve filmu The Artist (Umělec) svého krajana, režiséra Michela Hazanaviciuse. Snímek zaujal na první pohled mimo jiné tím, že je černobílý a němý. Dujardin prohlásil, že ocenění, které převzal od stálice francouzského filmu Catherine Deneuveové, vnímá nejen za sebe, ale i za partnerku ve filmu, svou krajanku Bérénice Bejoovou. Média herečku považují za nadějnou vycházející hvězdu.

Vítězný snímek Strom života byl označován od samého počátku za jednoho z možných favoritů festivalu. Meditativní styl tvůrce Tenké červené linie z roku 1998 o vlivu despotického otce, hraje Brad Pitt, a v protikladu k němu chápavé a bezezbytku milující matky, Jessica Chastainová, na psychologický profil jejich syna, jako dospělého ho hraje Sean Penn, získal mnoho kladných ohlasů, ale i ty smíšené.

Cenu za film převzal producent Bill Pohlad, který řekl, že je na místě velikána večera, tedy Malicka, který je podle něj "extrémně stydlivý a zdrženlivý". "Vím, že je nadšen," dodal Pohlad.

Strom života porazil další favority jako hojně zmiňovaný Le Havre finského režiséra Akiho Kaurismäkiho a také snímek The Artist (Umělec). S prázdnou ve svých kategoriích odešli američtí herci Sean Penn a Brad Pitt, kteří hráli ve vítězném Stromu života. Neuspěla ani hodně favorizovaná britská herečka Tilda Swintonová, která zazářila ve filmu We need to talk about Kevin (Měli bychom si promluvit o Kevinovi).

Nejlepším scenáristou byl vyhlášen izraelský tvůrce Joseph Cedar, který působí i jako režisér, za film Footnote (Poznámka pod čarou). Letošní Velkou cenu obdržely snímky Le gamin au vélo (Kluk na kole) belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luka Dardenneových, kteří obdrželi už dvakrát Zlatou palmu, a Bir zamanlar Anadoluda (Tenkrát v Anatolii) tureckého režiséra Nuriho Bilgeho Ceylana. Cenu porotu získal snímek Polisse Francouzky Maiwenn Le Bescoové.

Reklama

Výběr článků

Načítám