Hlavní obsah

Český pavilón v Itálii zaplní sochami Dominik Lang

Český výtvarník Dominik Lang na letošním benátském bienále vystaví upravené sochy svého otce Jiřího Langa. Deformované a zasazené do nových souvislostí mají evokovat nedávnou historii Česka, především pak „uměleckou šeď 50. a 60. let“. Instalace nazvaná Spící město bude slavnostně představena 2. června.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Výtvarník Dominik Lang vystoupil 12. května v Praze na tiskové konferenci k českému zastoupení na 54. ročníku mezinárodního bienále výtvarného umění v Benátkách a jeho výstavě nazvané Spící město.

Článek

Podle autora ale o retrospektivní výstavu jeho otce nejde. „Jeho sochy jsou pro mě materiálem, přetvářím je výrazně, chladnokrevně, ale zároveň s citem,“ řekl Lang. Podle něj by tak dílo jeho otce mohla v site-specific instalaci zastoupit tvorba prakticky jakéhokoli výtvarníka té doby.

Zvolení Dominika Langa jako reprezentanta současné výtvarné scény v Česku a na Slovensku ale provázely komplikace. Langův projekt sice pro benátské bienále doporučila odborná komise ustavená Národní galerií (NG), její ředitel Milan Knížák ale rozhodnutí komise nerespektoval a dal přednost projektu jiných umělců, trojici Vasil Artamonov, Alexej Klyuykov a Pavel Sterec. Ti ale na protest proti takovému postupu účast na prestižním bienále odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Hrady.cz oznámil svůj program

Tradiční letní hudební festival Hrady.cz, který se s loňskou návštěvností 42 tisíc lidí již pevně ukotvil na mapě letních festivalů, zveřejnil program...

Výběr článků

Načítám