Hlavní obsah

Mahlerovo stoleté výročí připomene Pražské jaro v 02 Aréně

Právo, Vladimír Říha

Ve středu si celý hudební svět připomíná 100 let od smrti Gustava Mahlera. Výročí skladatele je významné i pro českou hudbu – Mahler jako německy mluvící rakouský Žid narozený v Čechách je i součástí naší hudební kultury, a proto si ho připomínají i naše festivaly v čele s Pražským jarem.

Foto: Profimedia.cz

Skladatel a dirigent Gustav Mahler se narodil v Kalištích 7. července 1860 a zemřel 18. května ve Vídni.

Článek

Šestašedesátý ročník Pražského jara pořádá ve středu megakoncert v O2 Aréně, kde kolem pěti stovek účinkujících provede skladatelovu Symfonii č. 8 zvanou Symfonii tisíců.

K jejímu provedení se spojí čeští a němečtí hudebníci – dva orchestry (Česká filharmonie, NDR Orchester Hamburg), osm pěveckých sólistů, čtyři smíšené sbory z ČR a SRN a dva chlapecké (z Hannoveru a hradečtí Boni Pueri). Vše bude dirigovat Christoph Eschenbach.

Z koncertů vznikne dokument

Po koncertě odcestují všichni umělci speciálním vlakem do Hamburku, kde bude stejné dílo uvedeno také ve sportovní hale. Poté bude představeno i v Hannoveru. Ze tří koncertů bude natočen dokument.

Mahlerovo výročí vzpomíná i festival Hudba tisíců – Jihlava 2011, který začal včera koncertem na náměstí v Jihlavě.

Reklama

Související články

Pražské jaro s hudbou i obrazy

Několik dní před zahájením festivalu Pražské jaro (od 12. května do 4. června) jsou ještě na některé koncerty vstupenky, a to např. na Mahlerovu Symfonii...

Výběr článků

Načítám