Hlavní obsah

Princ Bajaja v Litvínově

Právo, Jiří P. Kříž

Když už se kritik až Literárních novin, kde chválili Cyrana z Bergeracu v úpravě Pavla Kohouta a v nastudování Jurije Galina s Davidem Suchařípou v Docela velkém divadle Litvínov doví, že do toho města kdysi jezdil, ale pak už stejně jako ostatní pražští provinciálové ani to ne, zastydí se, předsevezme a vyjede.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Princeznu Veroniku hraje v Bajajovi Zuzana Bartošová.

Článek

Natrefí ausgerechnet na pohádku živin plnou jak víno z nedalekých žernoseckých vinic. Napsala ji před půl druha stoletím Božena Němcová, v Čechách patří k nejkrásnějším a jmenuje se Princ Bajaja. Pro Docela velké divadlo ji zdramatizovali Jana Galinová s Janem Turkem a na jeviště ji přivedl, kdo jiný než Galin.

Jak na dynosaury

Neodpustím si pichlavost hned na začátku: Docela velké divadlo by měli kapitalisti čeští vavříny věnčit, pěšinku jim umetat a cestu na nebesa z mramoru tesat.

Ono se - na sociálně chudobném severu - životem dere takřka bez dotací, přesto se nehodlá vzdát. Jejich úspěchy v zahraničí se v naší morálně pokleslé epoše ani nezaznamenávají. Doma hrají mj. také pro děti mentálně a tělesně postižené, odsunuté do ústavů pod horami. Galinovi = láska k divadlu v chudobě, která cti netratí. Už šestnáct let. Přesto ale: Stydět by se veksláci a mafoši u moci měli. Leč to neumí.

Litvínovské divadlo nemá na to, aby na jeviště Bajajovi přivedlo koně. Ten v pohádce hraje důležitou roli - honem si ji znovu přečtěte. A tak princovu maminku zaklela zlá královna Magdalena obdařená synkem-analfabetem Goranem. Bajaja bojuje o princeznu, a pak i s drakem, který nahání hrůzu i dospělákům v hledišti.

Galin pojal Bajaju ne jako barvotiskovou podívanou, nýbrž jako potemnělé historické drama odkazující na Shakespearova dramata, ve jménech i na Balkán. Šperkem je ptačí maska Bajajovy zakleté maminky, královny Viktorie. Inscenaci ctí dobře nastudované šermy, tajemnost i dorážka dračího dynosaura - tak se na ně musí!

Na řadě je čert

Hodná je královna Viktorie Lenky Lavičkové, krásná princezna Veronika Zuzany Bartošové, moudře státnický její bratr Filip Jana Boušeho, samozřejmě statečný Bajaja Petra Erlitze, zlá Magdalena Jany Galinové, přizpůsobivě srandovní její sluha Bazil Lukáše Masára a úplně blbý Goran Petra Kozáka.

Pohádku Docela velkého divadla je dobré vidět s těmi, kterým je určena. Reagují spontánně. Člověk má jen chuť nafackovat učitelkám, které jejich reakce docela hloupě a nepedagogicky okřikují. Drak uhynul, možná je veme čert. Už mu píšu.

Docela velké divadlo Litvínov - Jana Galinová a Jan Turek: Princ Bajaja. Režie Jurij Galin, kostýmy a zbroje Milena Dubšíková - Říhová, masky, loutky a rekvizity Milena a Ignác Říhovi, choreografie Dana Morávková a Lenka Lavičková, šermy Radek Čermák a Petr Erlitz. Psáno z reprízy 12. května 2011.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám