Hlavní obsah

Elán: Na příští rok plánujeme zajímavé turné

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Elán vystoupí 20. května v Pardubicích a chystá nový muzikál. "Letos budeme hrát sporadicky, v podstatě splatíme resty z minulých let. Především ale chystáme muzikál Osmý světadíl. Poměrně zajímavé turné nicméně plánujeme na začátek roku 2012," řekl v rozhovoru pro Právo Baláž ze skupiny Elán.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina Elán v základní trojici, zleva Jožo Ráž (zpěv, baskytara), Vašo Patejdl (zpěv, klávesy) a Ján Baláž (zpěv, kytara).

Článek

V Pardubicích vystoupíte příští pátek na svém letošním jediném koncertě v České republice. Bude v něčem speciální?

Patejdl: Nepřipravujeme žádné extra věci. Loni jsme absolvovali po České republice takové malé turné, které čítalo pět nebo šest halových koncertů. Do Pardubic, kde jsme nehráli, jsme v podstatě připravili podobný program. Osobně jsem ale momentálně tak zaneprázdněný věcmi kolem muzikálu Osmý světadíl, že setlist na ten koncert zatím neřeším.

Kdy ho budete řešit?

Patejdl: Když je před námi pouze jeden velký koncert, sejdeme se v týdnu před ním, zkoušíme, cvičíme vokály, chystáme repertoár a probíráme detaily. V rámci této přípravy možná vymyslíme ještě něco speciálního. Je to před námi.

Přidáte víc písniček z nové desky Anjelská daň, která je velice povedená a loni jste z ní hráli jen pět skladeb?

Patejdl: Určitě zahrajeme nejméně o jednu písničku víc. Bude to skladba Kde si, na kterou momentálně točíme videoklip. Z toho důvodu ji chceme prezentovat i na koncertě v Pardubicích. Je ovšem možné, že přidáme i další nové písně, protože si myslím, že těch dobrých je na albu Anjelská daň dost. Je to znát i z reakcí našich fanoušků.

Chystáte pro letošek další koncerty?

Baláž: Letos budeme hrát sporadicky, v podstatě splatíme resty z minulých let. Další koncerty proběhnou na Slovensku. Především ale chystáme muzikál Osmý světadíl. Poměrně zajímavé turné nicméně plánujeme na začátek roku 2012.

V čem bude zajímavé?

Baláž: To zatím nemůžu prozradit, ale určitě se to dozvíte včas.

Chystáte muzikál Osmý světadíl a slíbili jste, že kromě vašich hitů v něm zazní i dvě úplně nové písně. Jsou už napsané?

Patejdl: Nosíme je zatím v hlavě. Napsané ještě nejsou, ale máme několik nápadů, ze kterých vzniknou. Až je budeme mít, což by mělo být během května, necháme je otextovat a pustíme je do světa. Jedna z nich bude singlem k muzikálu.

Byl pro vás problém dát souhlas k přípravě muzikálu s vašimi písněmi?

Ráž: Já osobně na muzikály moc nevěřím, ale tenhle jeden pokus jsem ochoten zkusit. Uvidíme, jak to dopadne.

Měli jste kvůli tomu v kapele tvrdou výměnu názorů?

Baláž: To ani ne. My se spíš o muzikály dosud nezajímali a každý, kdo se o něco nezajímá, toho není přítelem.

Zazní v muzikálu i nějaká zapomenutá skladba Elánu?

Patejdl: Myslím si, že ano. Momentálně některé písničky aranžérsky trochu předěláváme a dáváme jim muzikálovější podobu. Netlačíme je do popového zvuku, zůstanou rockové, ale přidáváme do nich některé nové pasáže. U dalších předěláváme konce, aby vyústily tam, kam si to bude děj muzikálu vyžadovat. Pouštěl jsem vybrané písničky svým známým a někteří jich už pár neznali. Například skladba Kamikadze lásky se zdá být docela zapomenutá a v muzikálu zazní.

Baláž: Spousta lidí ale tu písničku zná. Jestli tou zapomenutou skladbou máte na mysli takovou, kterou jsme třeba nenatočili na žádné album a na koncertech jsme ji hráli jen dvakrát, tak taková v muzikálu není. Všechno to jsou v podstatě písničky známé. Neznámé budou jen ty dvě nové.

Reklama

Související témata:

Související články

Elán chystá muzikál, premiéra bude v Praze

Slovenská skupina Elán v Bratislavě informovala o tom, že chystá uvedení vlastního muzikálu Osmý světadíl. Na setkání s novináři to řekli tři hlavní členové...

Elán: muzikál a koncert

Bratislavská skupina Elán má letos zajímavý rok. Oslavuje třicet let od vydání debutového alba Osmý svetadiel a ve středu k nim od ředitele pražského Divadla...

Výběr článků

Načítám