Hlavní obsah

Na canneském festivalu se naplno rozběhla hlavní soutěž

Právo, Věra Míšková, Cannes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úvodním večeru, který patřil hvězdné porotě a zahajovacímu filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, se v Cannes naplno rozběhl festivalový program, v němž je hlavní pozornost upřena na mezinárodní soutěž.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Režisér Nanni Moretti a herec Michel Piccoli představili v Cannes film Máme papeže.

Článek

Její skladba se přitom do značné míry odvíjí od toho, kdo ze zdejších oblíbenců má zrovna nový film. A letos se jich sešlo požehnaně: Pedro Almodóvar, Lars von Trier, Nanni Moretti, bratři Dardennové, Aki Kaurismaki, Paolo Sorentino - slibuje to tuhý boj.

Mezi takovou partu samozřejmě není snadné proniknout. Nicméně festival se logicky snaží objevovat i nové osobnosti, a leckdy je při jejich hledání rozhodující spíš jakákoliv jinakost než zjevná kvalita. Letos sáhli organizátoři dokonce po dvou debutantech a první z nich, Australanka Julia Leighová, představila svůj film Spící krása hned v úvodu.

Velký úspěch však s tímto mírně řečeno divným filmem o dívce, která je ochotná posloužit ve všem všudy – od utírání stolů v bistru až k uměle vyvolanému spánku, v němž si s ní různě ujetí muži mohou dělat cokoliv - neměla.

Sama autorka o své hrdince řekla, že nezná hranice a představuje jistý druh perverzní provokace a její mladá a krásná představitelka Emily Browningová přiznala, že se na roli připravovala sledováním filmů v čele s Trierovým Antichristem.

Máme papeže

Mnohem úspěšnější byl italský režisér a herec Nanni Moretti s komedií Máme papeže, kde titulní roli ztvárnil vynikající Michel Piccoli. Moretti, který dostal před deseti lety Zlatou plamu za Synův pokoj, uvedl v Cannes už celkem jedenáct filmů, z toho šestkrát soutěžil. Tentokrát bavil publikum příběhem, v němž si bez jakýchkoliv skrupulí střílí z Vatikánu a celé církve, a uvidíme, jaké budou následné reakce.

Příběh začíná papežovou smrtí a volbou jeho nástupce. Kardinálové se sice na jménu shodnou, vyvolený v prvním pohnutí volbu přijme, ale doslova vteřinu předtím, než má vystoupit na balkón a představit se, propadne panice - a nemůže. Dav na Svatopetrském náměstí a vlastně celý svět vidí stoupat bílý kouř na znamení, že volba skončila, ale jméno nového papeže stále není zveřejněno. Do uzavřených prostor je povolán psychiatr (roli si dokonale vychutnal sám Morreti), který ale nemůže příliš pomoci. Aspoň se tedy snaží zoufalé špičky církve rozptýlit třeba tím, že je přemluví k volejbalovému turnaji…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám