Hlavní obsah

Dražba umění za 75 miliónů

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy klasiků českého malířství v ceně 75 miliónů korun jsou přichystány na dvě aukce, které se v Praze uskuteční o víkendu. V sobotu odpoledne začíná dražba firmy 1. Art Consulting v Topičově salónu – největší senzací tu bude kubistické zátiší Emila Filly s vyvolávací cenou 3,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Milovníky fotografie potěší v sobotu i vybraný soubor provokativních aktů klasika tohoto oboru Františka Drtikola a také jeho portrét T. G. Masaryka.

V neděli čeká sběratele a investory na Žofíně Aukční den, který společně pořádají Galerie Kodl a Vltavín. Nejatraktivnější souboj se předpokládá o dílo Františka Janouška z roku 1933 nazvané Milosrdný Samaritán.

„Tak kvalitní surrealistický obraz je málokdy na trhu, cenil si ho i velký znalec Arturo Schwarz, který Samaritána vystavoval v Miláně,“ řekl o díle za 1,8 miliónu Kč historik umění Karel Srp.

Konečná cena by se mohla vyšplhat až na 3 milióny korun, což by byl rekord za surrealistického Janouška. Celkem devět obrazů se bude dražit za vyšší cenu, než je jeden milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám