Hlavní obsah

Svět knihy nabízí přes tři stovky vystavovatelů ze čtyřiceti sedmi států

Právo, František Cinger

Sedmnáctý ročník Mezinárodního veletrhu Svět knihy Praha 2011, který ode dneška do neděle hostí Výstaviště v Holešovicích, je výrazně věnován arabské literatuře. Nejen tím, že je čestným hostem Království Saúdské Arábie s početnou delegací, ale že se představí autoři i z dalších zemí – Egypta, Tuniska, Iráku, Maroka nebo Libanonu.

Článek

Jako vizitku nabídlo Nakladatelství Dar Ibn Rushd z Brandýsa nad Labem antologii Moderní saúdskoarabské povídky, deset příběhů publikovaných v letech 1955 až 2008.

Úvodní povídka Pozdní štěstí Chálida Chalífy o chudém muži, který nalezl zakopaný poklad, připomněla poetiku Pohádek tisíce a jedné noci. Moje teta Kadaržán Ahmada Muhammada asSibáího zaujme citlivým obrazem stárnoucí ženy, jejíž poručník trvale odmítal všechny nápadníky. Mahmúdovo trápení Muhammada Saída Abduha Ibn Alího překvapí otevřeným líčením mladíka propadnuvšího drogám, jemuž úcta k rodinné tradici pomohla dát se na „správnou“ cestu.

Je dobře, že se český čtenář seznámí s hodnotami i stylem života arabského světa. Jistě bude poučné seznámení nejen s tvorbou, ale i s organizací školství nebo knižního trhu.

Foto: ČTK

Mezi hosty veletrhu bude také populární izraelský prozaik David Grossman.

Mezi hosty ze 47 zemí tradičně zaujme program Das Buch, společně připravovaný Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Mimo jiné představí v pátek v Goethe-Institutu a pak i na veletrhu současnou detektivku.

Letošní ročník nabídne celý pavilón věnovaný e-knihám, modernímu médiu hlásícímu se jako další distribuční kanál o své místo na trhu.

Z téměř šesti desítek zahraničních hostů dozajista zaujme Francouz Laurent Binet, který za svůj román HHhH, věnovaný atentátu Reinharda Heydricha, získal v roce 2010 Goncourtovu cenu.

Flanaganová, Šimko i Pedrettiová

Své čtenáře si už získala Američanka Brenda Flanaganová, která děj svých povídek umisťuje do Prahy. Švýcarka Erika Pedrettiová, rodačka z moravského Šternberka, je známa svými romány Něco neškodného, prosím či Nechte být, paní Smrti, za něž získala mnohá ocenění. Ko Un z Jižní Koreje přinese osobitou zkušenost rozděleného ostrova.

Z besed a autogramiád

Olga Lomová a Zdeňka Heřmanová:

Dvě čínské novely 12. 5. 16.00

Ondřej Suchý:

Tři životy Lídy Baarové 13. 5. 14.00

Josef Fousek:

Deník starého muže 13. 5. 15.00

Aleš Cibulka:

Cibulka na Tobogánu 13. 5. 15.00 a 16.00

Martin Vopěnka:

Pátý rozměr 13. 5. 18.00

Zdeněk Mahler:

Nokturno 14. 5. 11.00

Ivan Klíma:

Moje bláznivé století 14. 5. 11.00

Jana Štroblová:

Pyžamo pro tygra 14. 5. 14.00

Zdeněk Svěrák:

Pan Buřtík a pan Špejlička 14. 5. 15.00

Michal Viewegh:

Další báječný rok 14. 5. 15.00 a 17.30

Jistě se neztratí ani Slováci – Dušan Šimko, autor novely Japonský divan, či Pavel Vilikovský, který nyní vydal román Dlouhá extrémní osamělost Marie M., což je vyprávění o muži studujícím deníky Josefa Goebbelse ve snaze dobrat se podstaty zla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám