Hlavní obsah

Banksy natočil dokument o scéně, z níž vzešel

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banksy je legenda. Mezi nejslavnější kousky tohoto britského streetartového umělce, úporně skrývajícího svou identitu, patří mimo jiné vášnivě se líbající dvojice strážníků, pornografická stylizace anglické královny Viktorie nebo Mona Lisa s bazukou.

Článek

Banksy – drzý, ironický, politicky nekorektní chlapík, který vzešel jako pravověrný ilegální graffiti umělec z ulic a postupně se vypracoval na uznávaného výtvarníka, celebritu masového proudu a hlavně výnosnou značku – se pustil do filmového řemesla. Jeho mystifikační dokument Exit Through the Gift Shop si vysloužil oscarovou nominaci a nyní vstupuje do českých kin. Ti, kteří se těšili na odhalení Banksyho totožnosti (říká se také, že je to skupina umělců či reklamní agentura), budou zklamaní. Stejně jako ti, kteří si myslí, že je tento film o něm samotném.

Partyzánské výjezdy uznávaných graffiti

Nadšení naopak nebudou skrývat fanoušci této scény, neboť se podívají z první linie na noční partyzánské výjezdy uznávaných graffiti a streetartových tvůrců, jako jsou Shepard Fairey (Obey Giant) či Space Invader.

Dějová linie je jednoduchá: film je o muži, který se pokusí udělat dokument o Banksym. Francouzský imigrant Tonny Guetta, hledající v L. A. své uplatnění, je posedlý natáčením čehokoli. Díky svému bratranci se zamiluje do graffiti, začíná natáčet nelegální akce, až se jeho renomé po světě rozkřikne natolik, že se mu podaří setkat přímo s Banksym.

Pod jeho vlivem si vybuduje identitu Mister Brainwash a pustí se do vlastních výtvorů. Vize slávy a peněz ho zaslepí natolik, až se z něj stane vykrádač myšlenek, kopírka nápadů a chrlič jednoho artefaktu za druhým.

Místy ztrácí dech

Banksyho zdařilý snímek je výjimečný v několika liniích – zajímavě pracuje s myšlenkou balancování na hraně skutečnosti a fikce, má celkem tempo a spád, nepostrádá ani humornou polohu. Místy bohužel trochu ztrácí dech, a navíc od doby, kdy se Michael Moore celosvětově prosadil, řada filmařů příliš absorbuje jeho klišovitý rukopis.

Banksyho poselství jako režiséra přitom není prvoplánové ani hloupé. Klade si otázky o významu a hodnotě umění ulice, vypráví o jeho jisté vyprázdněnosti, o tom, že s přechodem do galerií ztratilo grády, o pijavicích, jež z „trendy“ fenoménu (kdysi undergroundu) žijí, a také o tom, že díky šikovnému marketingu je možné korigovat tok veřejného mínění tak, aby na konci byla tučná šestimístná dolarová částka.

Zkrátka Exit Through the Gift Shop není zdaleka jen film o jednom pošukovi, který chce za každou cenu dobýt svět.

 Celkové hodnocení: 70%

Exit Through the Gift Shop

VB/USA 2010, 87 min.

Režie: Banksy,

hrají: Banksy, Thierry Guetta, Space Invader, Jay Leno a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Guillaume Depardieu ve své poslední roli

Posledním filmem předčasně zesnulého francouzského herce Guillauma Depardieua (syn slavného otce Gérarda zemřel v sedmatřiceti letech v roce 2008) zahajuje...

Nellis točí Perfect Days, Sláma Čtyři slunce

České kinematografii se nedaří špatně. Čerstvý seznam připravovaných projektů zahrnuje přes osmdesát plánovaných filmů, z nichž dvacítka je už v různém stadiu...

Výběr článků

Načítám