Hlavní obsah

Ve francouzském Cannes začíná 64. ročník filmového festivalu

Právo, Věra Míšková, Cannes

Nová komedie amerického režiséra Woodyho Allena Midnight in Paris (Půlnoc v Paříži) zahájí ve středu večer na Azurovém pobřeží 64. canneský festival, nejslavnější filmové klání, z něhož vzejde 22. května laureát Zlaté palmy a dalších ocenění.

Foto: Archiv, Právo

Owen Wilson a Rachel McAdamsová v zahajovacím filmu Půlnoc v Paříži.

Článek

Allen zahájí, ale soutěžit nebude. Údajně ani úporné naléhání pořadatelů nepřimělo slavného Newyorčana vstoupit do boje s ostatními. Nicméně slavný začátek to jistě bude. Allena by měla doprovodit mimo jiné Francouzka Marion Cotillardová, která hraje jednu z hlavních rolí.

Malou úlohu v Allenově filmu přijala i první dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová. A nejen ona, i její muž se objeví na festivalovém plátně, byť ten v podání herce Denise Podalydese.

Sarkozy je totiž hlavní postavou filmu La Conquete (Dobytí) o jeho zvolení v roce 2007 prezidentem a o jeho snaze zachránit své tehdejší manželství.

Soutěžit budou Almodóvar i Von Trier

O Zlatou palmu a další ocenění se bude v následujících dnech ucházet 19 celovečerních snímků a hodnotit je bude porota v čele s Robertem de Nirem.

Diváci se mohou těšit na nejnovější filmy Španěla Pedra Almodóvara (drama La Piel que habito), Itala Nanniho Morettiho (drama Habemus Papam), Dána Larse Von Triera (thriller Melancholia) a Belgičanů Jeana-Pierra a Luca Dardennových (Le Gamin au vélo).

Do druhé nejvýznamnější sekce festivalu nazvané Un certain regard (Jistý pohled) bylo vybráno rovněž 19 filmů, které by se – jak určuje zaměření této sekce – měly pyšnit originalitou a estetickou stránkou. Cenu nejlepšímu z nich udělí porota vedená bosenským režisérem Emirem Kusturicou.

Oficiální výběr zahrnuje i devět snímků mimo soutěž (například Piráty z Karibiku – Na vlnách podivna). Čestnou Zlatou palmu letos dostane italský režisér Bernardo Bertolucci. Toto ocenění dosud festival uděloval jen čas od času (dostali ho například Woody Allen a Clint Eastwood), od letoška by se mělo dávat pravidelně a budou ho dostávat uznávaní režiséři, kteří ale nikdy nezískali Zlatou palmu za konkrétní film.

Bude také uspořádán večer na počest Jeana-Paula Belmonda, kterého se tento osmasedmdesátiletý francouzský herec osobně zúčastní.

Zvláštní projekci bude mít nový film Íránce Džafara Panahího, odsouzeného k šesti letům vězení a zákazu opustit zemi za to, že natáčel lidi protestující proti íránskému režimu. Snímek To není film byl podle organizátorů natočen částečně ilegálně.

Ve hře je český studentský film

Slavnostní zakončení bude 22. května po vyhlášení cen patřit francouzsko-britsko-českému filmu Milovaní, v němž se po boku Catherine Deneuveové a její dcery Chiary Mastroianniové představí v jedné z hlavních rolí i Miloš Forman.

Na snímku se produkčně podílela česká společnost Negativ a v dalších rolích se v něm objeví například Zuzana Krónerová a Pavel Liška. Film natočil režisér Christophe Honoré zčásti na české půdě. Příběh se odehrává především v 60. a 90. letech minulého století a v Česku se natáčely hlavně scény invaze vojsk v roce 1968.

V sekci studentských filmů Cinéfondation, kterou před dvěma lety vyhrál snímek režisérky Zuzany Špidlové Bába, je letos krátký film Cagey Tigers režiséra Aramisova (vlastním jménem Vladimíra Mičúcha).

A na třídenní akci určené evropským mladým producentům Producers on the Move bude jako český „producent v pohybu“ Radim Procházka, který má za sebou několik úspěšných a oceňovaných celovečerních projektů jako Pravidla lži a Největší z Čechů režiséra Roberta Sedláčka.

Čtyři další česká díla se budou nabízet na canneském filmovém trhu, kde bude mít již tradičně stánek České filmové centrum. Jde o Havlovo Odcházení, Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, Nickyho rodinu režiséra Mateje Mináče a nejnovější film režiséra Martina Šulíka Cigán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám