Hlavní obsah

Helena Vondráčková: Aby se z písně stal hit, musí se jí pomoci

Právo, Vladimír Koloničný, Jaroslav Špulák

Helena Vondráčková vydává DVD Já půjdu dál (1968–2010). "Nejhorší na přípravě nového počinu bylo prokousat se takzvaným předvýběrem. Čerpali jsme především z archívu České televize a ten je ohromný. Podařilo se nám to zpestřit některými aktuálními záznamy a také obrázky z filmů. Získali jsme třeba písničku Slza z tváře padá z filmu Šíleně smutná princezna z roku 1968," řekla Helena Vondráčková v rozhovoru pro Právo.

Článek

Pro DVD jste čerpala především z archívních televizních záznamů. Jsou ještě dost bohaté pro případné další podobné počiny?

Jsou velice bohaté. Kdybychom vydali pět DVD, tak v televizních archívech ještě další písničky zbudou. Nejhorší na přípravě nového počinu bylo prokousat se takzvaným předvýběrem. Čerpali jsme především z archívu České televize a ten je ohromný.

Podařilo se nám to zpestřit některými aktuálními záznamy a také obrázky z filmů. Získali jsme třeba písničku Slza z tváře padá z filmu Šíleně smutná princezna z roku 1968. Podařilo se nám také získat skladbu Kam zmizel ten starý song ze Zpívajícího filmu. V roce 1972 ho natočil Vladimír Sís a já v ní zpívám s Waldemarem Matuškou. Je to taková nostalgická vzpomínka.

Vyklubalo se při přípravě DVD více podobných vzpomínek?

To víte, že ano. Písnička Jsem Bůh i ďábel je podle mě velice nadčasová a má i zajímavé videoklipové zpracování, které připomíná obrazy Hieronyma Bosche. V roce 1970 za mnou přišel Josef Vobruba, dirigent tehdejšího Tanečního orchestru Československého rozhlasu, přehrál mi ji a já byla naprosto nadšená. Skladba má obrovské charisma a v mé tvorbě představuje takový bonbónek.

Písnička Ostrovy pokladů z roku 1970 mi zase připomíná mou první samostatnou dlouhohrající desku Ostrov Heleny Vondráčkové.

V minulosti jste se podílela na řadě televizních pořadů, některé byly i vaše samostatné. Neměla byste chuť v nějakém podobném účinkovat také dnes?

Dobře, že se mě na to ptáte. Jaké pravidelné pořady máte na mysli? Televize přece všechny stáhly z nabídky a tvrdí, že o ně není zájem. Já si to ale nemyslím, a navíc mám pocit, že možná nastane změna. Zaregistrovala jsem, že například na TV Barrandov se některé tradiční pořady vracejí.

Když tato stanice odvysílala můj koncert Muzikálové a filmové melodie ze Státní opery, musela ho pro velký zájem třikrát opakovat. Problém tedy asi není v (ne)zájmu fanoušků. Věřím, že se zase začnou hudební pořady vyrábět.

Je pro ně dost zajímavých interpretů?

Televize neustále chrlí jednu vyhledávací soutěž za druhou a objevují desítky nových a talentovaných zpěváků. Kde ale mají vystupovat, když hudební pořady byly z velké části zrušeny a rádia je také odmítají hrát?

Všimla jsem si, že některé české stanice často demagogicky odmítají hrát novinky, protože chtějí hrát hity. Aby se ale z písničky stal hit, musí jí někdo pomoci. A to by měla být rádia.

Uvažujete už o nové desce?

Momentálně ne, protože mé poslední album Zůstáváš tu se mnou je z předloňského roku a já mám pocit, že spousta lidí vůbec neví, že vyšlo. Chtěla bych se ještě soustředit na jeho propagaci. Na letošní podzim ale chystám dvojalbum světových i českých muzikálových a filmových melodií natočených se symfonickým orchestrem.

Muzikálové a filmové melodie jsou váš úkrok od středního proudu, ve kterém se pohybujete především. Je to příjemné?

Vždycky mě bavilo odskočit si do nějaké úplně jiné polohy, než v jaké mě posluchači znají. Na DVD Já půjdu dál je to třeba ve scénce z pořadu Možná přijde i kouzelník. Na albu Zůstáváš tu se mnou mi zase jednu písničku napsal Pepa Vojtek. Je pro mě dost neobvyklá, a la Tina Turner.

Chystáte už tradiční narozeninový a vánoční koncert?

Narozeninový se uskuteční 9. června v pražském Divadle Hybernia. Vánoční se odehraje 18. prosince v pražské Lucerně a bude vypadat jinak než v minulých letech. Nedávno jsme totiž udělali s Michalem Davidem společný koncert v Liberci. Dopadlo to velmi dobře a my jsme se domluvili, že spolu absolvujeme i další vystoupení. Jedno z nich také na Vánoce v Lucerně. Bude to mega a bude to jízda. Trochu to roztočíme.

Nedávno jste se vrátila z pobytu na Floridě. Odpočinula jste si tam?

Bylo to úžasné, prodloužili jsme si léto. Denně jsme sportovali, pozorovali jsme delfíny, jezdili na lodi, na skútrech nebo vodních lyžích a navštěvovali jsme známé. Bydleli jsme u přátel a také jsme dávali trochu dohromady náš domeček.

Když jsme po zimě konečně všechno shrabali a vyčistili, přišlo tornádo. Museli jsme tedy začít s úklidem úplně znovu. Naštěstí jsme tam měli příbuzné, kteří nám pomohli. Jinak jsme si ale Floridu užívali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám