Hlavní obsah

První galerie v dějinách umění na obraze Konrada Witze

Právo, Peter Kováč

Do Uměleckého muzea ve švýcarské Basileji se po mnoha stoletích vrátily deskové obrazy, které tu ve 40. letech 15. století vytvořil Konrad Witz, jeden z géniů severské renesance. Na jednom z nich najdeme i kuriozitu: vyobrazení prodejní galerie – krámku s výtvarnými díly, která byla volně na ulici nabízena k prodeji. Witz byl vůbec první, kdo něco takového v dějinách umění namaloval!

Foto: Archiv, Právo

Jako vůbec první v dějinách umění namaloval Konrad Witz i prodejní galerii. (výřez)

Článek

Detail s „galerií“ je v pozadí obrazu sv. Kateřiny a sv. Magdaleny, který se dnes nachází v muzeu ve Štrasburku. Při velkém zvětšení je patrné, že jde o dvoupatrový dům a v přízemí vedle dveří je výkladní prostor, kde jsou vystaveny dvě gotické sošky a obraz připomínající Witzova díla. Možná to je přímo umělcova nemovitost – podobný dům malíř vlastnil v Basileji.

O zákazníky nebyla nouze. Za Witzova života se v Basileji konal velký církevní koncil, takže z celé Evropy sem dorazilo značné množství potenciálních zákazníků. Někteří pocházeli i z Čech.

První z malířů, který zachytil horskou krajinu

Witz byl také jeden z prvních malířů, který zachytil na obraze monumentální panorama horské krajiny, jež nebylo vymyšlené, ale přesně odpozorované z reality.

Foto: Archiv, Právo

Jako vůbec první v dějinách umění namaloval Konrad Witz i prodejní galerii.

Smrt Konrada Witze zřejmě zastihla předčasně. Zemřel asi v roce 1446 poměrně velmi mladý a poručníkem jeho pěti dětí se stal malíř Hans Witz, Konradův otec. Výstava téměř 90 obrazů, která potěší každého milovníka renesance, je k vidění do 3. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Galerie Mánes se otevře Prague Photo Festivalu

Dvě stě třicet autorů bude od 5. do 10. dubna prezentovat své fotografie v pražské Výstavní síni Mánes v rámci čtvrtého ročníku Prague Photo Festivalu 2011....

Výběr článků

Načítám