Hlavní obsah

Bauchovo osudové dílo jde do dražby

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Loreta z roku 1945, osudové dílo malíře Jana Baucha, se bude v neděli odpoledne dražit v Hotelu Hilton-Prague.

Článek

Expresivní malba, známá v několika variantách, je nejen osobitou poctou českému baroku, ale i unikátní uměleckou výpovědí o době okupace a války.

Loreta byla poutním místem pro chýši Kristova narození, kříž, který obrazu dominuje, byl nejobecnějším znakem Kristova utrpení a smrti.

Bauch to vše chápal jako metafory údělu konkrétních lidí i celého národa. Proto je v této malířské ikoně českého umění 40. let tušení čehosi osudově tajuplného, co zaujme ponurostí, ale také nadějí.

Vyvolávací cena Lorety je stanovena hodně nízko – na pouhých 470 tisíc Kč. V případě Toyen, Filly a Čapka si zájemci musí přinést v neděli do Hiltonu několik miliónů. Pokud se ale odehraje mezi sběrateli o Baucha větší souboj, mohla by se Loreta stát nejdražším dílem tohoto velikána české malby 20. století.

Exkluzivní aukci pořádá v neděli Galerie Art Praha – dražit se tu bude až do večera více než 500 výtvarných děl klasiků českého moderního umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám