Hlavní obsah

Nové knihy - Dick Francis, Ivan Kraus i Kathryn Stockettová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě vychází poslední román Dicka Francice Křížová palba, který už psal se svým synem Felixem. Z dalších titulů jmenujme humoristickou knihu Ivana Krause Vedlejší nebe nebo americký bestseller Černobílý svět Kathryn Stockettové.

Článek

Dick Francis, Felix Francis: Křížová palba

Thriller Křížová palba je poslední knihou, kterou napsal legendární Dick Francis spolu se svým synem Felixem, kterému se snažil předat své řemeslo.

Thomas Forsyth je důstojníkem britských vojenských sil v Afghánistánu, ale po vážném úrazu jeho kariéra rychle skončí. Po návratu do Anglie je nevlídně uvítán jen svou matkou, trenérkou koní. Po sérií podivných nehod se ukáže, že jeho matka je nucena působit svým vlastním koním zdánlivě náhodná zranění, protože ji k tomu nutí neznámý vyděrač. Bývalý voják Forsyth, traumatizovaný vzpomínkami z války a fyzickým utrpením, se brzy vydá po jeho stopě.

Knižní klub, překlad Edda Němcová, 272 str., váz., 269 Kč

Ivan Kraus: Vedlejší nebe

Autor humoristických příběhů Ivan Kraus se rád zabývá tématem rodinných vztahů, kde je tradiční pojetí kombinováno s prvky groteskní a absurdní komiky.

Hrdinou příběhu je Albert. Objevil se kdysi nečekaně v mé mysli. Poznamenal jsem si jeho jméno do počítače. Usadil se tam a čekal, co se bude dít. Byl trpělivý. Projevil se jako slušně vychovaný budoucí literární hrdina, který ví, že ho autor nemůže pozvat z čekárny na papír dřív, než ho políbí Múza. Věděl, že Múza má moc práce a je třeba čekat na její polibek. Když na mne - dle pořadníku - došla řada (múza přijela taxíkem), bylo možno se dát do práce. Její polibek nechutnal po chanelu, spíš po větrovém bonbonu, ale kdo by si stěžoval...

Academia, 188 str., brož., 225 Kč

Claudio Magris: Poslepu

Claudio Magris, který je považován za jednoho z nejvýznačnějších italských spisovatelů, představil svůj román Poslepu pražskému čtenáři osobně. Líčí životní osudy muže, který je uvláčen historickými konflikty 20. století, do nichž se z pohnutek nejprve vznešených a velkorysých zapletl. Hrdiny se ujímá lékař psychiatrické kliniky v Terstu a „z terapeutických důvodů" ho přiměje, aby vyprávěl o tom, co prožil.

Ital Salvatore Cippico, jak si vypravěč také říká, se narodil roku 1910 v Tasmánii a kdysi býval zapáleným komunistou. Bojoval na všech revolučních frontách, přežil koncentrační tábor v Dachau a po válce se vydal budovat socialismus do Jugoslávie, kde byl po roztržce Tita se Stalinem jako osoba podezřelá ze špionáže uvězněn, tentokrát v jugoslávském gulagu. Vypravěč má ale i další identity...

Mladá fronta, překlad Kateřina Vinšová, 336 str., váz., 349 Kč

Kathryn Stockettová: Černobílý svět

Debutový román americké autorky Kathryn Stockettové Černobílý svět se stal krátce po vydání knižní senzací, i když ho předtím odmítlo padesát literárních agentů.

Hluboký a dojemný příběh zasazený do 50. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně. Za otázkami rasismu i postavením ženy ve společnosti tkví hlubší poselství o hranicích, těch skutečných i těch, které existují v našich myslích.

Knižní klub, překlad Jana Kordíková, 408 str., váz., 280 Kč

Jan Balabán: Romány a novely

Romány a novely jsou souborným vydání delších próz jednoho z nejvýznamnějších českých autorů posledního dvacetiletí Jana Balabána. Podobně jako v případě předchozího svazku povídek můžeme sledovat autorův tvůrčí vývoj a nacházení svébytného, tentokráte románového tvaru.

Jeho díla vždy balancovala na hranici mezi povídkou a románem. Postavy v jeho povídkových souborech se vracely a situace, v nichž se ocitaly, tvořily rozsáhlejší a komplikovanější příběhy. A naopak děj románů se rozvolňoval do epizod, z nichž každá jako by mohla žít též vlastním životem. Druhý svazek Balabánova díla jej představuje právě v této „románové" poloze a zahrnuje knihy Boží lano, Černý beran, Kudy šel anděl a i poslední román Zeptej se táty.

Host, 584 str., váz., 389 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám