Hlavní obsah

Ostravské Buty natáčejí nové album, vyjít má nejpozději v září

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská skupina Buty, která své zatím poslední cédéčko vydala před pěti lety, o sobě už brzy dá vědět novým studiovým albem. O jeho přípravách i důvodech dlouhé tvůrčí odmlky hovořilo Právo se zakládajícím členem, bubeníkem a manažerem v jedné osobě Richardem Kroczkem mladším.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bubeník a manažer kapely Buty Richard Kroczek mladší během koncertu

Článek

Po Ostravě už nějakou dobu kolují zvěsti, že Buty po pěti letech dorazily do studia a pracují na nové desce. Co je na tom pravdy?

Myšlenka udělat novou desku dozrála už před delším časem. Už v únoru a březnu jsme ve studiu spolu s Radkem Pastrňákem a s několika ostravskými kamarády natočili asi pět kousků. Jsou to zatím jen základy se zpěvem, zbytek kapely dorazí do studia až v poslední fázi. Teď právě máme krátkou pauzu, ale za necelý měsíc budeme v nahrávání pokračovat. Chtěli bychom, aby cédéčko vyšlo v září.

Repertoár na nové album je z části hotový, nebo vzniká průběžně?

Část už má Radek napsanou, několik písní pro nás napsali naši kamarádi - muzikanti, které zatím ještě nechci jmenovat. Ale seznam skladeb na nové album stále ještě není uzavřený.

Od vydání posledního CD s názvem Votom uplynulo už pět let. Proč musejí fanoušci na nové písničky čekat tak dlouho? Chyběla inspirace? Nebo to byly jiné důvody?

Na to je těžké odpovědět jednoznačně. Z pohledu médií a fanoušků to byla možná dlouhá doba, ale pro nás zas tak dlouhá nebyla. Je to možná tím, že jak člověk pomalu stárne, těch témat ubývá. Nedá se říct, že by nebyla inspirace, ale Radek prostě ten materiál vždy hledal delší dobu. Také jsme hodně koncertovali a mimo jiné sledovali ten pokažený a pomačkaný svět.

V poslední době jsme už začali vnitřně cítit, že je třeba něco nového udělat. Kromě toho jsme se ztratili z médií i z rádií a také se nás všichni začali na novou desku ptát. Ať to byli fanoušci na koncertu, známí, kamarádi při jakémkoliv setkání, anebo příbuzní v našich rodinách. Všichni se ptali jen na to, kdy už konečně vyjde nová deska. Takže bylo třeba na tom začít pracovat. A musím říct, že když jsme s Radkem udělali základy nových písní, úplně jsme ožili. Vlilo nám to novou krev do žil.

Zkuste naznačit, jaká ta nová deska bude. Kterému předchozímu albu se bude po hudební stránce nejvíce podobat?

Vůbec netuším, k čemu to přirovnat. Mám takový pocit, že ta deska bude hodně písničková. Rádi bychom, aby tam byly písničky, které si lidé zapamatují. Aby je hráli v rádiích a aby se dobře hrály na koncertech.

A už se vám klube nějaký nový hit typu Františka?

To nevím a takhle nad tím nepřemýšlím. My jsme nikdy dopředu nedokázali odhadnout, která písnička se stane hitem. Nové skladby už ale slyšeli nejbližší kamarádi, má přítelkyně i děti, a podle nich tam minimálně jedna taková už je.

Neuvažujete, že na internetové stránky kapely dáte třeba nějakou ochutnávku z připravovaného alba pro nejvíce nedočkavé fanoušky?

Já si myslím, že takovou ochutnávku na internet určitě dáme. Nevím kdy, možná za měsíc. Ale cítím, že bychom to měli udělat.

Chystáte na nejbližší dobu nějaké koncerty? A budete na nich hrát nějaké nové písně?

Do konce týdne na našich stránkách zveřejníme asi patnáct koncertů, které odehrajeme do konce září. Nejbližší koncert bude 13. května před Novou radnicí v Ostravě večer v rámci běhu do schodů Run Up 2011. Nic nového tam ale určitě hrát nebudeme. To si necháme až na dobu, kdy bude nová deska na světě.

A už víte, jak se album bude jmenovat?

Nějaké nápady máme, ale v tomhle jsme nikdy neměli dopředu zcela jasno. Vždycky, když jsme měli desku hotovou, jsme si sedli někam do hospůdky, objednali jsme si pivečko a při té příležitosti vznikl i název. Myslím, že ani teď to nebude jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám