Hlavní obsah

Vyjde prequel ke Kmotrovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O jedno z největších literárních překvapení roku se postaralo vydavatelství Grand Central. K notoricky známému románu Kmotr chystá na příští červen prequel, čili příběh odehrávající se před hlavním příběhem. Autor Kmotra Mario Puzo je ale už dvanáct let mrtvý.

Foto: Profimedia.cz

Kultovní film Kmotr

Článek

Novou knihu The Family Corleone napsal Ed Falco, který k tomu podle BBC dostal požehnání od dědiců Maria Puza, jenž zemřel roku 1999.

Puzova původní kniha vyšla v roce 1969 a prodalo se jí více než 20 miliónů výtisků. Autor dostal společně s Francisem Fordem Coppolou také Oscary za scénáře ke Kmotrovi 1 a 2.

Oba díly se staly celosvětovými trháky, okouzlily i odbornou kritiku a dnes jsou počítány k nejlepším filmovým dílům všech dob. Jejich vliv na kulturní svět byl ohromný, svědčí o tom i různé parodie a pokusy o napodobování jejich stylu.

Film Kmotr vstoupil i do politiky

Řada hlášek z filmu dokonce zlidověla a používají se v angličtině i v češtině. Například v souvislosti s českou ODS se často mluví o "kmotrech" a někdy se také používají mafiánské obraty jako "he sleeps with the fishes" (Spí s rybami), což znamená, že dotyčný byl zavražděn a hozen do vody.

Spisovatelův syn Tony tvrdí, že novinka, zabývající se vzestupem budoucího kmotra Dona Corleona, je přesně v duchu Maria Puza. Otázkou ovšem zůstává, jestli to neříká jen díky tučným podílům ze zisku, které rodině plynou.

Puzova kniha měla původně dvě pokračování (The Sicilian a Omerta). Poté se na ně pokusil navázat spisovatel Mark Winegardner.

Reklama

Výběr článků

Načítám