Hlavní obsah

Nellis točí Perfect Days, Sláma Čtyři slunce

Právo, Věra Míšková

České kinematografii se nedaří špatně. Čerstvý seznam připravovaných projektů zahrnuje přes osmdesát plánovaných filmů, z nichž dvacítka je už v různém stadiu výroby. A na place jsou teď dva z nejlepších českých režisérů – Alice Nellis a Bohdan Sláma.

Článek

S podtitulem „I ženy mají své dny“ natáčí Alice Nellis komedii Perfect Days, jejíž název je dobře známý návštěvníkům Divadla na Zábradlí: Nellis ji tam nastudovala v roce 2003 a hrála se dlouhých sedm let.

Perfect Days

Hru napsala skotská dramatička Liza Lochheadová. Její hlavní hrdinkou je Erika Oskarová, hvězda televizního pořadu „před a po“, která právě slaví čtyřiačtyřicáté narozeniny. Nedostane k nim sice tu největší kytici na světě, zato ale pěkné přáníčko od bývalé švagrové, trapný vzkaz v rozhlasovém pořadu od bývalého manžela, krém na vrásky od homosexuálního kamaráda Richarda a dárkový striptýz. Ten jí nadělí její naprosto nevyzpytatelná matka. Erika si přáníčko doma vystaví, při vzkazu se – ač přitom sama sebe proklíná – dojatě rozpláče a dárkového striptéra jí okamžitě přebere Richard.

Takhle vypadá úspěšný život? Přitom Erika má skoro všechno – svobodu, vlastní pořad, vyhlášený kadeřnický salón, velký byt s terasou. Ale s každým přibývajícím rokem víc a víc touží po tom jediném, co nemá – po dítěti. Erika tedy nastolí plán „Dítě“ a pustí se do něj se stejnou vervou, se kterou budovala jak svůj podnik, tak své vlastní já…

„Když jsem Perfect Days režírovala v Divadle na Zábradlí, nikdo jsme neočekávali, že se stane kultovním hitem a že po sedm sezón bude každé představení až do derniéry vyprodané,“ řekla Právu Nellis a k převedení na filmové plátno dodala: „Je to zábavný text, v němž se všechno odvíjí od lidí. Hodně jsme ho posunuli k filmovému pojetí, zachovali jsme základní dějovou zápletku a postavy, ale to, o čem si v divadle postavy povídají, si ve filmu můžeme zahrát a užít si to. A natáčíme hodně v exteriérech.“

Štáb Alice Nellis můžeme ještě v těchto dnech potkat na různých místech Prahy (minulý týden to bylo na Vinohradech, předtím na Hanspaulce), ale herce, kteří excelovali v divadelním představení, nahradili až na jednu výjimku jiní.

„Obsazení jsem změnila proto, že za těch skoro deset let od zkoušek opakovali herci repliky tolikrát, že by se nemohli vyhnout divadelnímu pojetí ani před kamerou. Kromě toho za tu dobu mladíci dorostli do mužných let,“ usmívá se Nellis.

Do hlavní role obsadila Ivanu Chýlkovou, o které říká: „Ačkoli jde o komedii, která je psaná s nadsázkou, chtěla bych, aby herci hráli přirozeně a civilně. Pro hlavní postavu jsem tedy hledala výbornou herečku, krásnou i po čtyřicítce, která zahraje ženu už ne romantickou, ale s určitou ironií a nadhledem. Herečku, které uvěříme, že si najde mladšího milence.“

V divadle hrála Eriku Zuzana Bydžovská, která teď jako jediná i natáčí, ale hraje jinou postavu. „Zuzana hraje roli Eričiny – a tedy vlastně svojí vlastní – kamarádky,“ říká Nellis, která Bydžovskou obsadila už do jedné z hlavních rolí předchozího filmu Mamas a Papas. Eričina manžela hraje Bob Klepl.

„Je to výborný herec a myslím, že jeho potenciál je stále využíván méně, než si zaslouží,“ říká o něm režisérka, která o dalších rolí obsadila Zuzanu Krónerovou ( Eričina matka), Vojtu Kotka a Ondřeje Sokola, který dostal roli Richarda.

Film Perfect Days v kinech uvidíme v kinech od 24. listopadu.

Čtyři slunce

Nový celovečerní film natáčí také Bohdan Sláma, který se poté, co uzavřel dramatickou trilogii Divoké včely, Štěstí a Venkovský učitel, hojně oceňovanou doma i v zahraničí, pustil do filmu, který má být lehce humorný.

„Není to ale komedie. Zatímco trilogie byla o hledání lásky, tentokrát jde o rodinné drama o věcech přirozených i nadpřirozených. Je v něm ale i místo pro humor a trilogie to nebude,“ ujišťuje Sláma.

Čtyři slunce je příběh jedné rodiny a jejích přátel z menšího českého města. Dotýká se především těch, kteří se jen zvolna smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň ještě mají touhu proměnit svůj život k lepšímu.

Hlavním hrdinou je stejně jako ve filmu Perfectays čtyřicátník. Ač je otcem rodiny, nejspíš právě proto, že je to muž, je stejně jako mnozí jiní stále ještě zmítán pubertou a nepoučil se z vlastních chyb. A právě jeho úlety přinášejí do filmu komické momenty a přešlapy.

„Do svého nového filmu jsem tentokrát v rámci klíčových postav obsadil většinou herce, s nimiž jsem vminulosti nepracoval,“ říká Sláma, který svěřil hlavní roli Jaroslavu Pleslovi.

Další postavy ztvární Aňa Geislerová, která hraje Pleslovu ženu, jejího nevlastního syna hraje Jiří Mádl.

Čtyři slunce vznikají převážně v jižních Čechách, kde Sláma žije a v posledních letech i natáčí, premiéru budou mít v březnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám