Hlavní obsah

TV tipy a chyby: Protektor, Atentát i Sex ve městě

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva výborné snímky z období války, Atentát a Protektor, uvádí o víkendu ČT. Od vážných témat si můžete odpočinout třeba u Sexu ve městě.

Článek

Atentát

Jiří Sequens natočil v roce 1964 rekonstrukci událostí kolem atentátu na Reinharda Heydricha. Je považována za jeden z nejlepších domácích válečných snímků.

Exilová vláda ve Velké Británii vybere několik československých parašutistů a pověří je úkolem historického významu. Do rodné země se vydá několik dobře vycvičených výsadkových skupin. Jednu z nich vede nadporučík Král (R. Brzobohatý). Jejich úkol je nebezpečný: podniknout atentát na Reinharda Heydricha. Koncem května 1942 se rotmistři Strnad (R. Jelínek) a Vyskočil (L. Mrkvička) připraví v ostré zatáčce v pražské Libni, kudy má projíždět Heydrich.

Aktuálně je film zajímavý i tím, že minulý týden se opět natáčel atentát - tentokrát do filmu Lidice. Takže brzy bude možné srovnat Sequensovo pojetí s novějším Nikolaevem.

ČT1 So 13.30

Protektor

Další špičkový film z doby okupace zařadila ČT1 na neděli. Marek Najbrt natočil s Janou Plodkovou, Markem Danielem či Sandrou Novákovou temné stylizované drama o kličkování a boji o důstojnost v protektorátu.

Okupace obrátí naruby manželství rozhlasového reportéra Emila a jeho ženy Hany, filmové herečky, která stojí na počátku velké kariéry. Hana je nečekaně konfrontována se svým židovským původem a z výšin společenského postavení se propadá do zvláštního druhu samoty. Aby svou ženu ochránil, dává se Emil navzdory svému přesvědčení k dispozici německé propagandě. Tísnivou atmosféru filmu podporuje také elektronická hudba od skupiny Midi Lidi.

ČT1 Ne 20.00

Sex ve městě

Oddechovku převážně pro ženy nabízí Sex ve městě se čtveřicí protagonistek ze známého TV seriálu. Kamarádky z New Yorku se topí ve svých luxusních problémech a kolem čtyřicítky to konečně vypadá, že by se mohly vdát. Uloví Carrie Bradshawová Pana Božského, nebo se to protáhne až do důchodu?

Nova So 20.00

Reklama

Výběr článků

Načítám